Waarom brengt de ene katalysator de reactie sneller en heftiger op gang komt dan de andere?

Bryan, 20 jaar
12 maart 2010

Bij een onderzoek naar de eigenschappen van luminol zijn wij tot de conclusie gekomen dat het luminolmengsel op andere katalysatoren anders reageert, maar we kunnen niet verklaren waarom. Wij zagen bijvoorbeeld dat bij het gebruik van K3Fe(Cn)6 de stof veel helderder oplichtte dan wanneer we BaCl2 toevoegden. Ook constateerden wij dat het bij deze tweede katalysator veel langer duurde dan bij de eerste. Wij wilden dit verklaren met de botsingstheorie maar normaal zouden alle katalysatoren toch moeten zorgen voor meer effectieve botsingen? Hoe kan het dan dat daar toch verschil in zit?

Antwoord

Dag Bryan,

Een katalysator werkt algemeen doordat een alternatief reactiepad mogelijk is, met een lagere activeringsenergie. Daardoor verloopt de reactie sneller.

Het is dus best mogelijk dat met de ene katalysator een reactiepad mogelijk is met een lagere activeringsenergie dan bij een andere katalysator.

Typisch voor luminol is dat de reactie sneller wordt met Fe3+ als katalysator. Ba2+ is allicht een minder efficiënte katalysator.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen