Hoe kan het dat een kaars weer aangaat, als je rook die van het lontje komt aansteekt?

Pieter, 20 jaar
8 maart 2010

Mijn huisgenoot en ik hebben een verhitte discussie gevoerd over waarom een kaars weer aangaat als je de rook die van het lontje komt weer aansteekt.
Hopelijk komt u met het verlossende antwoord.

Antwoord

Als een kaars (of een blok hout in de haard) brandt, dan zijn het in de eerste plaats de gassen die vrijkomen uit het materiaal, die branden. Die gassen vormen een heet plasma (zeg maar een vlam), die veel infrarode straling uitzendt. Daarbij komt nog eens de infrarode straling van gloeiende gensters (kleine brokjes vaste stof) die in de gassen van de vlam meezweven. Die hittestraling zorgt er weer voor dat het vloeibaar kaarsvet dat in je wiek opgezogen wordt, omgezet wordt in gas, dat de moleculen in dat gas gekraakt worden en dat de brokstukken reageren met zuurstof tot gloeiend plasma, dat weer warmte produceert die de vergassingsprocessen aan de gang houden die de brandstof leveren voor het plasma van de vlam, die weer zorgt voor de hittestraling die...

Enzoverder.

Daarom kan een brand eerst uren liggen smeulen (steeds meer gas produceren) om dan in een fractie van een seconde de hele kamer in lichterlaaie te zetten (er is voldoende gas, en het is heet genoeg om te ontbranden), waarna de brand snel om zich heen grijpt, en blijft branden zolang er voldoende brandbaar materiaal is om de vlammen met gassen te voeden.

In de 'rook' van een uitgedoofde kaars zitten nog voldoende brandbare gassen, maar ze hebben niet meer de temperatuur om het proces aan de gang te houden. Zodra je ze aansteekt - op voldoende hoge temperatuur brengt om exoterm te reageren met zuurstof - heb je weer een gloeiende vlam die voldoende hitte levert om het proces in stand te houden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen