Is het nuttig een vo2maxtest te doen nadat je gestopt bent met roken?

Nathalie, 30 jaar
7 maart 2010

Beste,

ik ben sinds kort met Champix gestopt met roken. Omdat fietsen mijn grootste hobby is, laat ik al enkele jaren een jaarlijks cardio-onderzoek+fietstest doen.Ik ben nu reeds enkele maanden gestopt en voel het verschil op de fiets énorm goed! Het is alvast reden genoeg om nooit meer te herbeginnen met roken!!
Daarom dacht ik erover na om eens een lactaat+ vo2-maxtest te laten doen. Nu vraag ik mij wel af of dit nuttig is als prille rookstopper...Hoelang hebben je longen/longblaasjes nodig om terug een normale zuurstofopname te hebben?En kan een vo2-maxtest iets zeggen over waar je het best in bent(bv.sprinten,klimmen,...)?
Alvast bedankt.

Antwoord

Nathalie,

vooreerst proficiat met je rookstop, dat is de beste investering in je gezondheid! Roken heeft zoals je weet een hele reeks negatieve effecten op je lichaam en inspanningsvermogen. Je hartslag stijgt, evenals je bloeddruk, er stapelt zich koolstofmonoxide (CO) op in je rode bloedlichaampjes, en op langere termijn gaan de longblaasjes en bloedvaten kapot. Als je stopt zijn de acute effecten (op bloeddruk, hartslag en CO) weg binnen enkele dagen (dat voel je dan ook snel). Sommige effecten echter verdwijnen nooit meer volledig (schade aan de longblaasjes, bloedvaten,..). Het komt er dus op aan vroeg genoeg te stoppen vooraleer er sprake is van onomkeerbare schade (jij bent er zeer waarschijnlijk tijdig mee gestopt...).

De invloed op VO2max en melkzuurdrempel is al snel meetbaar, gezien je minder CO in je bloed zal hebben (maar het zal maar een klein effect zijn). Daarnaast kan er verwacht worden dat je ook (door minder CO) op een hoger niveau zal kunnen trainen, waardoor er op langere termijn ook meer progressie mogelijk is. De aanpassingen van je bloedvatenstelsel aan inspanningen gaan vlotter als je verschillende weken of maanden niet meer rookt.

Een VO2max test kan je vertellen wat je globale conditie is op dit moment, en of je vooral uithoudings- of weerstandsvermogen hebt ontwikkeld. Dit bepaalt of je meer een lange afstandsporter dan wel een sprinter bent. Maar je type spiervezels (trage of snelle), wat genetisch bepaald is, speelt hierin ook een belangrijke rol. En dit is niet makkelijk te meten. Bespreek de resultaten van je VO2max test met een specialist in trainingsbegeleiding, hij zal je al een heel deel antwoorden kunnen geven

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Paul Dendale

Hart- en vaatziekten (specialisatie preventie en revalidatie) Fysiologie en pathofysiologie van hart- en bloedvaten

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw