Kan je een grote luidspreker aansluiten op een kleine radio?

Florian , 14 jaar
6 maart 2010

Als ik een grote luidspreker (veel watt) aansluit op een kleine radio,krijg ik dan het volledige vermogen uit die luidspreker?

Antwoord

Hallo, ik kan begrijpen wat je bedoeld ...

Volgens mij zijn er 3 mogelijkheden:

1) Als de impedantie van de grote luidspreker te klein is (vb: 4 ohm) en als er geen beveiliging voorzien is bij de versterker in de radio, dan kan deze radioversterker stuk gaan. De kans dat dit gebeurd is klein, want de meeste luidsprekers (groot of klein) hebben ongeveer dezelfde impedantie en de radioversterker is daarop voorzien.

2) Als de beveiliging van de radioversterker goed is, dan zal alles normaal verlopen en zal je het vermogen die de versterker kan leveren hoorbaar zijn in de luidspreker. Je moet hier wel rekening houden met het rendement van de luidspreker (tussen de 80 à 90%) zodat je iets minder geluids(muziek)vermorgen zal horen. Hou er ook rekening mee dat er max. vermogenoverdracht is als de uitgangsimpedantie van de radioversterker gelijk is aan de impedantie van de luidspreker. Dit geldt eigenlijk bij alle versterkers en luidsprekers.

3) Er is echter een grote kans dat de instelling van de radioversterker niet optimaal zal zijn en er daardoor vervorming zal ontstaan. Er zullen veel extra harmonischen ontstaan en er zal een klippen ontstaan tot de max. uitgangsspanning van de radioversterker. De 'tweeter' van de grote luidspreker is daar niet tegen bestand en kan daardoor stuk gaan. De 'woofer' is daar normaal gezien wel tegen bestand.

Het klinkt dus vreemd: een kleine geluidsversterker kan dus een 'zware' luidspreker defect maken, waar een grote geluidsversterker de luidspreker niet defect zal maken (doordat er geen vervorming zal zijn is er een normale werking).

tip: gebruik steeds een passende luidspreker bij een bepaalde audioversterker. (impedantie-aanpassing en vermogens-aanpassing).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen