Als je met je gsm belt naar de persoon die zich dicht in jouw buurt bevindt (in het zelfde huis vb.), moet het signaal dan eerst naar een satelliet gaan?

Marc, 17 jaar
5 maart 2010

Een vraag bij de lessen Fysica in het zesde jaar ASO (wetenschappen - wiskunde).

Antwoord

Beste Marc,

Het zou veel te duur zijn als er voor elk telefoongesprek per gsm ook nog satellieten zouden moeten worden gebruikt. Hoe het in de praktijk dan wel werkt, kan je terugvinden op de website http://www.infogsm.be. Er is zelfs een geaninmeerde figuur die je kan bekijken via: http://www.infogsm.be/nl/technisch/Netwerk_gsm_NL2.pps.

In essentie maakt je gsm bij het vormen van een telefoonnummer draadloos contact met een basisstation in je onmiddellijke omgeving (soms tot een paar kilometer). Het netwerk zoekt dan de persoon die je wil opbellen en verwittigt deze met belgerinkel. Als de persoon naar wie je will bellen zich in hetzelfde huis bevindt, zal ook deze met hetzelfde basisstation contact onderhouden. Zo zal dan het telefoongesprek dus twee maal draadloos doorgestuurd worden via hetzelfde basisstation.

In het geval van draadloze telefonie thuis (met DECT), heb je zelf een eigen basisstation waarlangs alle gesprekken lopen. Deze telefoons werken dan wel niet op andere plaatsen (typisch een 300 meter verwijderd van het basisstation).

Als je wil bellen op een verlaten plek (op de noordpool of in de woestijn bijvoorbeeld), kan je met speciale en dus dure satelliettelefoons telefoneren. Deze maken dan wel contact met de satellieten!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen