Wanneer eindigt pi?

marthe, 11 jaar
4 maart 2010

Antwoord

Beste Marthe


Zoals je misschien weet, is pi het getal dat je krijgt wanneer je de omtrek van een cirkel deelt door zijn diameter. Voor elke cirkel is deze verhouding hetzelfde getal en dat getal hebben we "pi" genoemd. Meestal onthouden we dat pi ongeveer gelijk is aan 3,14. Ik zeg wel "ongeveer", omdat het niet helemaal juist is.

Een beetje beter is bijvoorbeeld 3,1415926536; dat zijn al tien cijfers na de komma. Maar dat is nog steeds niet precies gelijk aan pi. Het vreemde is dat er geen einde komt aan de cijfers na de komma: pi heeft oneindig veel cijfers na de komma. Misschien nog vreemder is dat we daar zeker van zijn, maar dat we niet alle cijfers na de komma kennen!

Voor sommige getallen heb je geen cijfers na de komma nodig, zoals voor 7 of 10. Bij andere getallen zoals "een half" (0,5) of "een vierde" (0,25) heb je genoeg met één of twee cijfers na de komma. Misschien heb je al gezien dat je deze getallen kan schrijven als een breuk: 1/2 of 1/4. Sommige andere breuken, zoals 1/3, hebben oneindig veel cijfers na de komma maar deze blijven zich herhalen, voor 1/3 is dat bijvoorbeeld 0,333... waarbij er nooit een einde komt aan de 3's.

Getallen zoals pi zijn nog specialer, die kan je niet schrijven als een breuk zoals 1/2 of 1/3. Het aantal cijfers na de komma is niet alleen oneindig, er is ook geen herhaling zoals bij 0,333... Op dit moment kennen we bijna 2700 miljard (!) cijfers na de komma van pi en er zijn nog steeds mensen bezig om meer cijfers na de komma te vinden.

Groeten
Tom

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen