Als een raket opstijgt verliest hij verschillende delen onderweg. Hoe landt hij dan ergens en hoe kan hij zonder die delen terug vertrekken?

Sanne, 9 jaar
1 maart 2010

Als die raket wil landen, kan hij toch niet zomaar op de maan tegen die snelheid vallen? Hoe remt hij af, en hoe vertrekt hij dan terug naar de aarde als hij al die delen al verloren is?

Antwoord

De maanlander waarmee 40 jaar geleden op de maan geland werd bestond uit twee stukken.In het onderste stuk, de daaltrap, bevond zich een krachtige rem-motor die een zachte landing op de maan mogelijk maakte. Deze daaltrap bevatte ook nog andere tanks met zuurstof en water voor het verblijf op de maan. Bij het opstijgen vanop de maan bleef de daaltrap achter, en diende als een soort van stabiel lanceerplatform voor het bovenste deel, de stijgtrap.
Deze keerde met de twee astronauten terug naar het Apollo moederschip dat in een baan rond de maan bleef cirkelen met de derde astronaut. Nadat de twee maanwandelaars waren overgestapt in de Apollo werd de stijgtrap afgestoten om het gewicht te verminderen. Op die manier moest de Apollo enkel zichzelf terug richting aarde versnellen en niet het gewicht van de stijgtrap die toch nergens meer voor diende.
Op de bijgaande foto 1 zie je de maanlander net voordat hij de Apollo verlaat om naar het maanoppervlak afdaakt. Op de tweede fot zie je hem terugkeren. Zie je dat de daaltrap met de vier poten er niet meer bij is ?
De maanraket had bij de startop aarde een gewicht van 3000 ton. Daarvan keerder er uiteindelijk 5 ton terug op aarde, de Apollo commando module met daarin de drie astronauten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen