Wanneer is de politie ontstaan?

luc, 32 jaar
26 februari 2010

Ik wil weten waneer in de geschiedenis dat de politie is ontstaan. Bv was er politie ten tijde van Babylon of tijdens het Romeinse Rijk of in Athene?

Antwoord

Jazeker, het woord zelf verwijst naar de 'polis' of Griekse stadstaat. Ordehandhaving was in de Oudheid vaak de taak van het leger, maar er waren al uitzonderingen, die voorlopers van de politiemacht waren.

 In het Athene van de Gouden Eeuw waren er bijvoorbeeld 300 Scythische slaven, eigendom van de stadstaat zelf, die gebruikt werden voor de beveiliging van publieke bijeenkomsten, het maken van arrestaties en het bewaken van gevangenen (overigens in afwachting van een proces: een gevangenisstraf bestond op zich niet). Het onderzoeken van misdaden deden ze niet, dat werd overgelaten aan de slachtoffers of hun familie.

Ook de Romeinen kenden zogenaamde Vigilantes, eerder nachtwachters-annex-brandweer, en Cohortes Urbanae, negen groepen van 1000 'agenten' oproerpolitie. Opnieuw lag hun taak vooral in bewaking en waar nodig hardhandig ingrijpen, niet in onderzoek. Daartoe hadden de Romeinen quaestoren, letterlijk 'bevragers'.

Uit de Spaanse Hermandads of Broederschappen (stedelijke milities) en de Franse Maréchaussée en Connétablie (in 1791 samengevoegd tot 'gens d'armes' of wapenvolk) groeide in 1667 de eerste moderne politiemacht in Europa. De Zonnekoning richtte voor Parijs een nieuw mandaat op voor een lieutenant général de police, met een heel bureaucratisch apparaat van commissarissen, inspecteurs en districten. Het systeem was zo succesvol, dat het in 1699 naar de andere grote Franse steden werd uitgebreid.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw