Is het waar dat diabetes door een behandeling met cellen uit kunstmatig bevruchte eicellen volledig te genezen is?

Jeroen, 24 jaar
8 mei 2008

Is het waar dat diabetes dmv een behandeling met cellen uit kunstmatig bevruchte eicellen volledig te genezen is,maar dat de genezingswijze verboden werd wegens Ik heb gehoord van iemand met diabetes type 1 dat er een manier werd gevonden de ziekte voor 100% te genezen. Men zou een eicel bevruchten en bepaalde cellen hieruit gebruiken om de pancreas weer actief te maken.De methode zou zijn verboden omdat hiervoor telkens het leven van een embrio moest worden beƫindigd.
Wat zijn verder de allerlaatste nieuwe ontwikkelingen?

Antwoord

Helaas bestaat er nog geen manier om diabetes type 1 voor 100% te genezen.
Bij mensen met diabetes zijn er onvoldoende of geen betacellen meer in de pancreas. Betacellen maken het levensnoodzakelijke hormoon insuline aan, dat de opname regelt van suikers uit het bloed.
De hoop van veel onderzoekers is om betacellen terug in het lichaam van de patiënt te brengen via celtransplantatie maar daarvoor moeten ze eerst betacellen kunnen "maken". Dit kan door middel van bevruchte eicellen die men in een proefbuis laat uitgroeien tot een zeer eenvoudig embryo, waar men vervolgens een aantal cellen uithaalt, namelijk de "embryonale stamcellen". Uit deze stamcellen kunnen in principe betacellen ontstaan. Men is daar inderdaad al in geslaagd, maar er zijn nog heel wat technische problemen mee gemoeid. Een van de problemen is dat deze betacellen na transplantatie door het afweerstelsel van de patiënt worden afgestoten. Dit kan enkel vermeden worden door de patiënt te behandelen met bepaalde geneesmiddelen die het afweerstelsel onderdrukken, maar dat heeft ongewenste nevenwerkingen. Een tweede probleem is dat er nog stamcellen achterblijven die mee getransplanteerd worden met de betacellen; deze stamcellen kunnen tot tumoren ontwikkelen en dat is een onaanvaardbaar risico voor de patiënt. Er wordt heel wat onderzoek gevoerd om deze problemen op te lossen. In sommige landen is het verboden dit onderzoek te doen omdat er inderdaad menselijke embryo's voor nodig zijn (in feite overschotten van de in vitro-fertilisatie kliniek, en waarvoor de donoren toestemming hebben gegeven omdat de embryo's anders toch zouden vernietigd worden). Indien de hogervermelde technische problemen zouden opgelost raken, meen ik dat de weerstand om dit toe te passen wel zal verdwijnen, maar zover zijn we nog niet. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen