Hoe ontstaat oorsuizen (bijv. heel hoog gepiep)?

Carolien, 39 jaar
8 mei 2008

Soms kan je - zonder ziek te zijn en zonder in groot lawaai gestaan te hebben - plots hevig piepend geluid horen dat er eigenlijk niet is. Het klinkt als de luide versie van een piepende TV.
En dan gaat dat enkele seconden of minuten later weer weg.

Hoe ontstaat dat geluid? Is dat in je oren of in je hersenen?

Hartelijk dank!

Antwoord

Beste Carolien,

Oorsuizen of tinnitus is een bekend probleem binnen de Neus-Keel-Oor Geneeskunde. Helaas kan vaak de oorzaak van dit suizen niet achterhaald worden. Enkele mogelijke oorzaken: langdurige blootstelling aan lawaai, plots zeer luid geluid, drukproblemen in het middenoor, vasculaire problemen, ...

In sommige gevallen is er echter geen oorzaak aan te duiden. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit wat dit oorsuizen dan juist is.De meest ondersteunde hypothese op dit moment is dan dat dit gesuis veroorzaakt wordt door de haarcellen in het binnenoor. Deze cellen zetten, bij binnenkomen van geluid in het binnenoor, deze informatie om naar elektrische signalen in de gehoorzenuw. Deze zenuw zorgt ervoor dat de signalen doorgegeven worden naar de hersenen zodat we kunnen horen. Wanneer nu deze haarcellen ook werken als er geen uitwendig geluid is, dan krijgen de hersenen dus een signaal van geluid, hoewel er geen is. Dit zou dan het oorsuizen zijn.

Wanneer iemand frequent oorsuizen heeft, is het toch aan te raden om even langs te gaan bij een NKOarts. Deze kan onderzoeken of er een oorzaak te vinden is en dit eventueel behandelen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen