Wat is er voordeliger, de computer een hele dag laten aan staan of hem om de 2 uur opstarten voor eventjes op de computer te gaan?

david, 14 jaar
20 februari 2010

Mijn moeder en ik discussiƫren soms over wat we moeten doen met de computer.
Zij zegt: "iedere keer wanneer je van de computer gaat moet je hem afleggen."
Ik denk eerder omgekeerd om de twee uur zit er zeker iemand bij ons een halfuur op de computer.
Dus ik denk dat opstarten en afleggen om de twee uur meer verbruikt dan hem een hele dag te laten aanliggen.
Nu zou ik graag het juiste antwoord willen weten van jullie.
Alvast bedankt

Antwoord

Het energieverbruik van computers hangt erg sterk af van de hardware die erin zit, en zonder dat te weten is deze vraag vrij moeilijk te beantwoorden. Ik ga daarom een realistische situatie proberen te schetsen, ik hoop dat die wat overeenkomt met die van jullie.

Het vermogen (en dus stroomverbruik) van een krachtige desktop computer wanneer die niet wordt gebruikt (idle) is ongeveer 100W, maar onder belasting loopt dat op 500W. Nemen we even het eerste aan: het stroomverbruik van een computer onder belasting is dan ongeveer 5 keer meer dan in idle. De echte cijfers hangen volledig af van de componenten die erin zitten, maar ook in een minder krachtige computer is die factor 5 volgens mij wel een goede schatting.

Bij het opstarten en afsluiten is je computer meestal onder hoge belasting voor een korte tijd. Als het opstarten 1 minuut duurt, dan verbruik je daarmee evenveel stroom als wanneer je die computer later 5 minuten laat aanstaan zonder iets te doen. Resultaat: 1 minuut opstarten en 1 minuut afzetten komt overeen met (1+1)x5 = 10 minuten niets laten doen. Zodra je dus meer tijd van je computer weg bent dan 10 minuten, is afzetten en later terug opstarten de betere keus.

Let wel: dit geldt voor het laten opstaan van desktop computers. Recente desktops en alle laptops hebben wel een slaapstand. In die slaapstand verbruiken ze meestal minder dan 5W. Dat verandert het plaatje volledig, want zelfs als we dan de vrij hoge 5W nemen, is er nog steeds een factor 100 verschil. Het afzetten en terug opzetten in plaats van een slaapstand te gebruiken is dan pas voordelig na (ik doe er nog wat af om het hoger verbruik bij in en uit slaapstand halen te compenseren) een tweetal uur.

Conclusie: de computer zonder meer draaiend laten is enkel voordelig als je even naar het toilet moet. Als er verschillende keren per dag een computer gebruikt wordt met pakweg een of twee uur ertussen, gebruik dan een slaapstand. Zitten er meerdere uren tijd tussen elk gebruik (want iedereen is op school of op het werk, of 's nachts), zet hem dan uit.

Wat je wel telkens uit zou moeten zetten is het scherm. Dat verbruikt ook in een slaapstand vrij veel stroom (soms meer dan een computer in slaapstand), en heeft nauwelijks tijd of extra energie nodig om op te starten: hier ben je altijd voordelig met het uitschakelen. Hetzelfde geldt voor geluidssystemen en andere aangesloten apparatuur of extra's. Printers en scanners worden soms een week lang niet gebruikt, en wanneer ze gebruikt worden vaak maar voor een tiental minuten. Het heeft geen enkele zin die aangeschakeld te laten: steek die enkel in het stopcontact wanneer je ze gebruikt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen