Waarom staan er op sommige vlaggen manen?

james, 11 jaar
28 januari 2010

Op de vlag van Turkije bijvoorbeeld, staat de maan. Op andere vlaggen soms ook. Waarom?

Antwoord

De nieuwe maan, vaak gecombineerd met een of meer sterren, was een symbool uit Centraal-Azië. Al voor het begin van onze jaartelling, was het het symbool voor de stad Byzantium.

Hoewel de maansikkel vooral en bijna uitsluitend voorkomt op vlaggen van landen met een sterke moslimmeerderheid, is het géén symbool voor de Islam. Moslims verkozen aanvankelijk ook om absoluut geen symbolen te gebruiken - waar ze toch vlaggen hanteerden, zoals in oorlogssituaties, gebruikten ze eenvoudige groene, witte of zwarte vlaggen zonder tekeningen.

In de praktijk gebeurde dat vanaf de tweede helft van de 15de eeuw wel. De Ottomanen namen in 1453 Constantinopel in, en gebruikten het stadswapen vanaf dan als symbool voor hun Rijk. Omdat ze de daaropvolgende eeuwen de belangrijkste staatkundige vertegenwoordigers van de Islam waren, werd het ook een informeel symbool voor de Islam. Er is ook de legende dat de stichter van de Ottomaanse dynastie, Osman I, een droom had voor zijn troonsbestijging, die droomde van een enorme maansikkel die de hele wereld zou omvatten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen