Wat is ferritine?

Jim, 36 jaar
27 januari 2010

Wat is nu eigenlijk ferritine? Op bloeduitslagen vind je deze benaming terug... met de referentiewaarden.
Waarom zakt deze zo snel bij sporters? Hoe vul je dit het beste aan?

Antwoord

Beste Jim,

Zoals je waarschijnlijk al wel dacht, heeft ferritine te maken met het ijzermetabolisme van het lichaam. Ijzer is een belangrijke component van het eiwit hemoglobine dat in rode bloedcellen zit. Aan dit hemoglobine kan zuurstof (dat je inademt via de longen) binden dat dan via de rode bloedcellen verspreid kan worden over het gehele lichaam. Een gebrek aan ijzer zal dan ook leiden tot bloedarmoede aangezien de aanmaak van het hemoglobine in gedrang komt.

Iijzer is op zich giftig en zal in het lichaam ofwel vervat zitten in dat hemoglobine (meer dan 70 % van het totale ijzergehalte in het lichaam) ofwel gebonden zijn aan andere eiwitten. Ferritine is niets anders dan een wateroplosbare verbinding bestaande uit ijzer en een bepaald eiwit. Dit is de vorm waaronder het reserve ijzer wordt opgeslagen in het lichaam (voornamelijk in het beenmerg). Om het ijzergehalte te gaan nakijken, meet men oa ijzer in het bloed maar ook het ferritine. Het ijzergehalte op zich fluctueert echter vrij sterk in de loop van de dag en is eigenlijk maar een momentopname. Daarom gaat men vaak het meer stabiele ferritine in het bloed meten omdat dit beter overeenkomt met de concentratie aan ijzer in de weefsels.

Ijzertekort bij intensieve sporters kan optreden door het stukgaan van rode bloedcellen in de bloedvaten en/of door kleine bloedingen ter hoogte van maagdarmkanaal tijdens de fysieke activiteit. Dit is voornamelijk het geval bij professionele lopers. Bij een gezond dieet kan dit meestal wel gecompenseerd worden door een tijdelijk verhoogde ijzeropname uit de voeding en ontstaan er geen problemen. Wanneer er zich een duidelijke bloedarmoede manifesteert door het ijzertekort is de inname van ijzersupplementen een makkelijke methode om dit te corrigeren. Bijkomend onderzoek naar eventuele achterliggende ziekten is echter steeds aangewezen dan. Het preventief gebruik van ijzersupplementen bij sporters zonder effectieve bloedarmoede is omstreden en nog zeker geen algemeen voorgeschreven praktijk.

Vriendelijke groeten,

Glenn Van den Bosch

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen