Buurlanden van Frankrijk

Sofie, 13 jaar
26 januari 2010

Op een toets in de Franse les stond deze vraag:

Hoeveel buurlanden heeft Fankrijk?

-6
-7
-8

We konden kiezen uit deze drie mogelijkheden waarbij ik 8 had gekozen. Toen we deze toets terugkregen was het antwoord fout, want ze zei dat Monaco en Andorra geen landen waren. Het waren dwergstaten. Maar wat is nu eigenlijk de juiste benaming en mag je Andorra en Monaco ook bij de buurlanden van Frankrijk rekenen?

Antwoord

Beste Sofia,

Andorra en Monaco zijn twee zogenaamde dwergstaten binnen Europa. Beiden zijn onafhankelijke landen en mogen dus als zodanig tot de buurlanden van Frankrijk gerekend worden.

Beiden genieten wel een speciaal statuut. De president van Frankrijk is nog steeds één van de symbolische staatshoofden van Andorra samen met de bischop van La Seu in Spanje. Andorra is officieel een co-vorstendom, de eigenlijke politieke macht ligt bij de regeringsleider en diens regering. Dit toont dus aan dat Andorra sterk verbonden is met zowel Frankrijk als Spanje. Dit is historisch gegroeid omdat Andorra een moeilijk te veroveren gebied was, dus zijn Frankrijk en Spanje in de geschiedenis tot deze overeenkomst gekomen.

Monaco is onafhankelijk geworden in 1861. Geen van beide landen behoren tot de Europese Unie.

Dwerglanden mag je zeker tot buurland rekenen. Er zijn dwergstaten die onafhankelijk zijn en er zijn dwerglanden die niet onafhankelijk zijn. De bergstaten in de wereld vind je op bijgevoegde link.

Groeten,

Kurt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen