Heeft Haiti waardevolle grondstoffen?

jozef , 65 jaar
25 januari 2010

Een vriend beweerde dat Haiti beroofd is van zijn waardevolle grondstoffen
door multinationals. Volgens mij hebben ze nooit grondstoffen gehad.

Antwoord

Multinational is tegenwoordig een scheldwoord. In Haiti komen wel wat ertsafzettingen voor, bijvoorbeel nikkel en chroom, maar die zijn nooit het voorwerp geweest van grootschalige exploitatie.

Waarvan Haiti is beroofd, dat zijn de rijke bodems en vegetatie, en van hun capaciteit om water op te slaan. Het land heeft zichzelf beroofd van zijn vermogen tot duurzame voedselvoorziening. In de tijd van de kolonisatie was Haiti een waardevol bezit van Frankrijk, vandaar dat er ook een plantage-economie is gekomen. Dit in tegenstelling met de oostelijke helft van het eilandHispaniola dat nu de staat Santo Domingo is. Dit land was armer, er zijn dan ook minder slaven naar toe gebracht.

Nu is er een groot verschil in omgekeerde zin tussen een normaal functionerend en nog groen Santo Domingo en straatarm Haiti dat niet meer in staat is te voorzien in de behoeften van zijn (snelgroeiende) bevolking. Wil je meer weten over de ecologische tellorgang van Haiti, lees dan het boek Collapse (vertaald Ondergang) van Jared Diamond, over landen en culturen die ten gronse zijn gericht door overexploitatie van de natuurlijke hulpbronnen en onvermogen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van Belgiƫ

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen