Hoeveel kinderen zullen er het juiste antwoord hebben opgestuurd?

Benito, 11 jaar
21 januari 2010

Ik doe mee aan een wedstrijd en de schiftingsvraag is 'Hoeveel kinderen zullen er het juiste antwoord hebben opgestuurd?'. Hoe kan ik dat berekenen?

Antwoord

Beste Benito,
dat kan je natuurlijk niet berekenen. Daarom juist gebruikt men dergelijke vragen ook dikwijls als een schiftingsvraag. Je kan soms wel een kleine beetje redeneren. Stel bijvoorbeeld dat er een wedstrjd in een tijdschrift staat. Dan kan je eens kijken op hoeveel exemplaren dat tijdschrift gedrukt wordt. Dan moet je een schatting maken, hoeveel van de lezers denkt dat er zullen meedoen. Daar heb je natuurlijk geen idee van, maar je zou kunnen gokken op 20 procent. Als het tijdschrift dan op 100 000 exemplaren gedrukt wordt zouden er 20 000 mensen deelnemen. Ook als je weet hoeveel mensen de vorige keer meededen kan je dat aantal weer benaderen.
Maar het bliijft natuurlijk grotendeels gokken. Dat is ook de bedoeling van een schiftingsvraag : ervoor zorgen dat niemand meer kans heeft dan een andere, ongeacht hou jong of oud, hoe slim, hoe rijk... hij is. Dat is het meest eerlijke.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen