Kan je twee sterrenbeelden tegelijkertijd hebben?

Chris, 25 jaar
20 januari 2010

De begindatum van horoscopen varieert vaak per horoscoop.
Om enkele voorbeelden te geven: volgens sommige horoscopen is men vanaf 22 juli een Leeuw, andere vanaf 23 juli en volgens sommige begint de Leeuw pas vanaf 24 juli. Net zoals de Kreeft soms vanaf 21 juni begint en soms vanaf 22 juni.
Ik ben jarig op 23 juli, dus wat is mijn sterrenbeeld dan, en dat van mijn tante (jarig op 21 juni)? Je kan toch geen 2 sterrentekens tegelijk hebben?

Antwoord


Dat soort verwarring illustreert dat horoscopen quatsch zijn.

Het enige wetenschappelijke antwoord dat ik kan bedenken op uw vraag, is dat kan nagegaan worden in welk sterrenbeeld de zon stond toen u geboren werd.   Op 23 juli 1984 stond de zon in de Kreeft, vrij dicht bij de grens met de Tweelingen.  De Leeuw staat aan de andere kant van de Kreeft.

Wat is hier aan de hand?  Het punt aan de hemel waar de zon staat op een bepaalde dag van het jaar, verschuift langzaam met de tijd, als gevolg van een fenomeen dat men de 'precessie van de equinoxen' noemt.  Het komt neer op een trage tolbeweging van de as van de aarde omheen een lijn loodrecht op het baanvlak van de aarde om de zon.  En vermits de stand van de aardas ten opzichte van de veranderende richting naar de zon de gang van de seizoenen regeert, heeft dit trage bewegen van de aardas een gevolg voor het juiste tijdstip wanneer de lente begint, en wanneer dus elke datum in het jaar valt ten opzichte van de sterren.  Die tolbeweging heeft een periode van 26000 jaar, en dat komt ruwweg overeen met de verschuiving over een geheel sterrenbeeld van de dierenriem in 2000 jaar.  Astrologie is een goede 2000 jaar oud, en toen ze ermee begonnen viel 23 juli ergens op de grens tussen Leeuw en Kreeft, maar dat is lang geleden.

Binnen niet al te lang zal 23 juli in de Tweelingen vallen.  Het moet heel vervelend zijn dicht bij die grens geboren te worden.  Want in functie van op welk uur je geboren bent, zelfs voor een bepaald uur in welk jaar (omwille van dat gedoe met de schrikkeljaren staat de zon op 23 juli niet steeds even ver in haar schijnbare baan) 'behoor' je tot het ene of het andere sterrenbeeld.  Wat erg!

Bemerk ook dat bij horoscopen elk sterrenbeeld even lang duurt, terwijl in werkelijkheid de tijd die de zon doorbrengt nogal verschilt van sterrenbeeld tot sterrenbeeld.  Gedurende een korte tijd komt de zon zelfs in de Slangendrager, maar dit sterrenbeeld wordt niet in de dierenriem opgenomen!
Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen