Ik heb een DVB-T ontvanger voor mijn laptop gekocht. Ik krijg echter onvoldoende ontvangst in Sint-truiden. Hoe kan ik zelf een antenne bouwen of versterken?

Jeroen, 21 jaar
20 januari 2010

Ik probeer op mijn laptop tv te kijken via een DVB-T ontvanger. De VRT dekt heel Vlaanderen, maar desondanks heb ik nog steeds zo goed als geen ontvangst hier in Sint-Truiden. Zelfs als ik buiten ga zitten heb ik nog steeds onvoldoende ontvangst. Hoe kan ik eventueel zelf een antenne bouwen om dit signaal toch te kunnen ontvangen? of hoe kan ik het ontvangen signaal versterken? Moest het enigszins van belang zijn, ik gebruik Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick met bijgeleverde antenne voor de ontvangst.

Alvast bedankt!

Antwoord

Dag Jeroen

Wat een verrassing je hier te treffen, je had dat ook gewoon in de les mogen vragen hoor!

Nu terzake. Eigenlijk vind je het antwoord op veel van jouw vragen op de volgende website: www.vrt.be/extra/DSWW.pdf . Op pagina's 5 en 6 zie je het probleem: Sint Truiden is echt niet op comfortabele afstand van Genk, probleemloze ontvangst staat niet vast. Hier in Hasselt en aan zee gebruik ik meerdere DVB-T ontvangers met een belachelijk kleine sprietantenne - dat werkt allemaal feilloos. Je zal dus niet anders kunnen dan een kleine buitenantenne gebruiken. Ik zou in jouw plaats niet gaan voor die 'mirakeloplossingen' met telescopische antenneconstructies met een ingebouwde versterker voor binnen in huis en zo: mirakelen bestaan niet. Met een kleine buitenantenne richting Genk, waarvoor het materiaal in elke doe-het- zelf-zaak verkrijgbaar is, heb je heel zeker ontvangst.

Zoals je ziet op de aangegeven site werkt de zender van Genk op 506 MHz, met horizontale polarisatie. Wat dat laatste wil zeggen zie je in het plaatje vlak boven de tabel. Nu koop je ofwel een kleine UHF-antenne, of je bouwt er dus zelf een. Ik zou je dat laatste aanraden: een UHF-antenne uit de handel is altijd een breedband-antenne, en dat heb jij niet nodig. Een antenne die je zelf maakt kan je afstemmen op 506 MHz. Bovendien is het een leuk werkje, en nog leerrijk ook. Hoe het moet vind je duizendvoudig op internet: tik in uw zoekmachine iets in in de aard van 'yagi antenna'. Mocht je geen bruikbare link vinden, dan hoor ik het wel.

Misschien nog een laatste tip: jouw DVB-T ontvanger heeft heel zeker een scanfunctie, waarmee je zoekt. Wel - geef dat niet te gauw op: je zal maar één signaal ontvangen (met weliswaar alle VRT radio- en tv-programma's). Als tijdens zo'n zoekslag jouw antenne op een ongunstige plaats staat, vind je niets. Het is misschien een goed idee met je laptop en je ontvanger eens dichter richting Genk te gaan (op de hogeschool?) en daar eens te scannen: de juiste frequentie zit dan meteen in je software en je zal thuis veel gemakkelijker/beter kunnen experimenteren met je antenne.

Ik hoop dat je resultaat hebt, want het is heel zeker de moeite waard: perfecte ontvangst !

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen