Welk dier is dit?

Wouter, 43 jaar
17 januari 2010

Na het opbergen van onze kerstversiering vond ik dit dier op zolder. Is dit vreemde insect een kakkerlak? Ik denk (en hoop) van niet. Bedankt voor jullie antwoord.

Antwoord

Beste,

Geen paniek, dit is GEEN kakkerlak, maar een wants (Orde Hemiptera ('halfvleugeligen'), onderorde Heteroptera (letterlijk vertaald: 'verschillende vleugels)). Het is een schildwants. Om welke soort jouw exemplaar gaat, kan ik niet zeggen.  De kleuren van die beestjes vervagen als ze dood zijn en dat is een belangrijk determinatiekenmerk minder. Te zien aan de stand van de pootjes van jouw exemplaar is het beestje dood...

Wantsen worden al eens verward met bvb kevers, maar daar hebben ze niks mee te maken. Ze leven meestal van planten of schimmels en bewonen dikwijls een specifieke plant. Sommige eten dieren. Deze beestjes overwinteren, waardoor je ze al eens in huis kan aantreffen. Daar doen ze eigenlijk geen kwaad.

Hopelijk ben je iets met deze uitleg,

Christine

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen