Hoe is marmer ontstaan ?

Maité, 12 jaar
16 januari 2010

Ik ben net bezig met een project en dit gaat over gesteenten.Maar één ding is mij niet duidelijk namelijk: Hoe is marmer ontstaan??
Alvast bedankt

Antwoord

Marmer is een mooie natuursteen, geschikt voor decoratief gebruik binnenshuis of op beschutte plekken met als eigenschap: geschikt voor polijsten (waarbij marmer glad van oppervlak wordt, een glans krijgt en lijkt tot leven te komen), en niet abrasief (zonder schurende korrels); marmer is daarenboven samengesteld uit het mineraal calciet (calciumcarbonaat).

Marmer wordt dus gebruikt als decoratieve vloertegel, voor bekleding van winkelpuien maar vooral paleizen, bekleding van schouwen, tafelbladen, beeldhouwwerken e.d. Het wordt aangetast door zure regen, keukenzuren, en gemakkelijk bekrast door zand, messen of andere harde materialen.

Voor het ontstaan van marmer komen we bij de geologie terecht en dan blijkt dat er 2 soorten zijn. Vooreerst sedimentaire marmer die ontstaat als kalkafzetting in de biosfeer (door neerslag van kalkmodder en fossielen) die dan wel volledig moet verstenen, door bedelving onder een honderden meters dit pakket bovenliggende gesteenten (marmer heet doorgaans een respectabele ouderdom) waarbij volgende eigenschappen van belang zijn:

  • er mogen geen holtes voorkomen (marmer mag geen water opnemen)
  • er mogen geen barsten of scheuren voorkomen (want dan hij niet tot eindvorm gepolijst worden)
  • er mag geen kiezel of resistente mineralen in voorkomen (want dan kan de marmer zijn glad oppervlak en glans niet krijgen)
  • er mag een beetje klei of onzuiverheid in zitten, goed voor de kleur en kleurschakeringen, maar niet te veel want dan is de marmer niet compact genoeg

Al deze kwaliteitseisen zijn zeer streng want marmer staat niet zozeer voor een soort maar vooral voor een kwaliteit van gesteente.De traditionele zwarte, grijze en rode Belgische marmers behoren tot deze groep van sedimentaire marmerachtige gesteenten.

Verder is er een tweede groep van metamorfe marmers. Hierbij is de kalksteen (ongeacht of die van marmerkwaliteit was) door bergvormingsprocessen kilometersdiep in de aardkorst onder hoge druk en temperatuur gebracht, waar metamorfisme optreedt: het gesteente gaat herkristalliseren.

Een metamorfe marmer vertoont doorgaans iets grovere suikerachtige kristallen van het mineraal calcietHet ideale voorbeeld is witte marmer, waarin bijvoorbeeld Michelangelo zijn beelden beeldhouwde. Door onzuiverheden kan de metamorfe marmer ook neige naar beige, groen en rood of vaagweg deze tinten vertonen. Sommige geologen beschouwen de metamorfe marmers als de enige echte marmers. Zij komen vooral uit het Middellandse ZeegebiedEr zijn nog andere marmerachtige gesteenten die in de natuursteenhandel dikwijls ook als marmer worden omschreven, bijvoorbeeld de groene serpentiniet, een hoogmetamorf gesteente dat door metamorfisme uit een vroegere oceaanbodem ontstaat.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen