Hoeveel eieren kan een kip per dag leggen?

Aron, 8 jaar
8 mei 2008

Ik heb een maand geleden 3 kippen gekregen. Ze leggen nog steeds maar 1 ei per dag.

Antwoord

Beste Aron,

Klaar voor een rekensommetje? We gaan stap voor stap eens overlopen wat nu precies gebeurt met een ei voordat een kip ze uiteindelijk legt.

Om te beginnen maakt de kip het ons gemakkelijk: een kip heeft maar 1 eierstok, waarop de rijpende eicellen slechts 1 voor 1 de eisprong doormaken. We hoeven dus maar rekening te houden met één enkele eicel per keer. De eisprong van een rijpe eicel vindt meestal plaats zo'n 7 a 9 uur na het invallen van de duisternis. Laat ons de klok op dit moment op nul zetten.

Na de eisprong wordt de eicel opgevangen door de eileider. Dit neemt zo'n kwartier tot een half uur in beslag. De eicel bestaat dan nog maar uit een grote massa dooier (eigeel) met bovenaan een kiemschijf waaruit (na bevruchting) het kuiken als embryo kan groeien.
Tijdens de afdaling wordt eerst het eiwit rond de dooier aangebracht. Dit duurt zo'n 2 tot 3 uur. Daarna is het de beurt aan de eivliezen (Je kent de eivliezen vast wel als je al eens een hard gekookt ei gegeten hebt: als je de eischaal een tik geeft zodat deze barst in kleine stukken, dan vallen die stukken niet zo maar van het ei af: ze blijven toch nog aan elkaar hangen dankzij de eivliezen aan de binnenkant van de schaal). Het aanmaken van de eivliezen duurt ongeveer 1 uur.
Tenslotte wordt de harde eischaal rond het ei aangemaakt. Dit duurt zo'n 18 tot 21 uur. Tijdens de laatste 5 uur van deze periode krijgt de eischaal ook zijn bruine kleur.
Eénmaal het ei af is duurt het ongeveer nog 1 uur voordat de kip het ei ook daadwerkelijk legt. Daarna is het nog zo'n half uur tot anderhalf uur wachten vooraleer een nieuwe eisprong plaatsvindt en we dus dit hele rijtje opnieuw kunnen aflopen.

De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.

In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt. Als het tijdstip van leggen na een aantal dagen zo'n 8 à 10 uur opgeschoven is in vergelijking met de eerste legdag, dan wordt er een pauze van 1 of 2 dagen ingelast en legt de kip dus geen eieren. Daarna vangt een nieuwe legreeks aan en wordt de cyclus weer op het originele beginuur hernomen.

Een andere factor die er ook voor zorgt dat je absoluut geen 365 eieren per kip per jaar mag verwachten is de jaarlijkse ruiperiode in de herfst. Tijdens deze periode van 4 à 6 weken wisselt de kip haar verenkleed en wordt de eiproductie tijdelijk stil gelegd.
Ook als je zelf niet dagelijks de eieren uit het kippenhok weghaalt en je dus de kip de kans geeft te broeden zal haar eiproductie stil vallen.

Het productietempo van de dieren kan je echt niet opdrijven. Kippen kweken die meerdere eisprongen op hetzelfde moment hebben is geen goed idee, omdat de verschillende dooiers dan toch in één en hetzelfde omhulsel (eiwit, eivliezen en eischaal) zullen verpakt worden. Zo krijg je eieren met twee of meer dooiers (zie de foto in bijlage). Deze zogenaamde dubbeleieren komen nog al eens voor bij het begin van de legperiode.

Kippen beginnen trouwens pas eieren te leggen wanneer ze 5 à 6 maanden oud zijn. Een tiental dagen voor de eerste eileg zullen de kam en de lellen van de kippen rood worden in plaats van bleek-witachtig, een teken waar je toch ook eens op kunt letten.

En, beste Aron, mocht na al dit gecijfer deze rekening bij je kippen thuis toch nog altijd niet kloppen, denk er dan aan dat jij wel wiskunde kent, maar je kippen daarom nog niet...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Pieter Cornillie

Veterinaire Morfologie: Embryologie incl. teratologie Anatomie Histologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen