Waarom hebben mannen tepels?

Alexandra, 15 jaar
8 mei 2008

Men zei me eens dat alle lichaamsdelen een functie hebben.
Nu zit ik al een hele tijd met de vraag gekneld waarom mannen nu eigenlijk tepels hebben. Ze dragen geen kinderen, en borstvoeding zie ik ze ook niet direct geven.
Waar zijn die tepels dan goed voor?

Antwoord

Mannen en vrouwen zijn allebei mensen. Ze hebben een gemeenschappelijk bouwplan, met daarop een paar geslachtsgebonden variaties. Zowel mannen als vrouwen erven voor ál hun genen één exemplaar van de vrouw en een ander exemplaar van de man. Beide geslachten erven dus genen voor het maken van borsten, én van borsthaar. Maar, afhankelijk van hun geslacht, worden de instructies van die genen  anders uitgevoerd. De eerste weken lijken alle foetussen op elkaar en hebben ze nog geen geslacht. Pas na enkele weken beginnen ze met het produceren van geslachtshormonen (testosteron voor een man, oestrogeen voor een vrouw). Op dat ogenblik zijn het borstweefsel en de tepels al aangelegd. Mannelijke hormonen zorgen dat het daar bij blijft, vrouwelijke hormonen zorgen dat die verder uitgroeien. Schiet om een of andere reden die productie van mannelijke hormonen niet in gang, dan ontwikkelt de foetus zich verder tot de vrouwelijke vorm, ook al is het kind genetisch een man. Je kunt dus zeggen dat het standaardmodel voor een mens een vrouw is, ook al dachten de schrijvers van de bijbel nog andersom.(info: www.technopolis.be)

De oorsprong van de tepels is dus te vinden bij het begin van het leven. Tijdens de ontwikkeling van een embryo wordt het vrouwelijke model gevolgd, dus met tepels. Na ongeveer zes weken zorgen hormonen ervoor dat het mannelijk of vrouwelijk geslacht zich ontwikkelt . Zo hebben de mannen dus tepels en houden ze borstweefsel over uit die vroege periode.

In de evolutie is het zo dat voordelige eigenschappen in de leefwereld van het organisme worden  gestimuleerd, nadelige eigenschappen worden geschrapt, maar met neutrale eigenschappen doet de evolutie niets. Zolang ze niet storen, blijven ze zitten en zo is het gegaan met de tepels van de man.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen