Waarom vallen Kerstmis en Nieuwjaar niet samen?

Vincent, 20 jaar
8 mei 2008

De kalender zoals we die nu kennen is opgesteld door de Christenen. Waarom begint die kalender dan niet met de geboorte van Christus wat toch de belangrijkste gebeurtenis is in het kerkelijk jaar? Waarom dus die 6 dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar?

Antwoord

Onze kalender is niet volledig opgesteld door Christenen, maar is gebaseerd op die van de oude Romeinen - lang voordat die christelijk werden. De Romeinen gaven ook hun namen aan veel van onze maanden: maart (van de god Mars), october (van octo = acht), november (van novem = negen), december (van decem = tien) - in de Romeinse tijd was maart de eerste maand van het nieuwe jaar.

De Romeinen plaatsten vanaf 153 voor christus het begin van het jaar op 1 januari. Daar is sindsdien zelden meer van afgeweken. De enige correctie die is gebeurd is de invoering van de Gregoriaanse kalender. Omdat de Romeinse (Juliaanse) kalender geen schrikkeljaren in rekening houdt, schoof die elk jaar een beetje op, zodat de maanden niet meer in overeenstemming waren met de seizoenen. Paus Gregorius keurde toen een regeling goed waardoor enkele dagen gewoon wegvielen, en het schrikkelsysteem werd ingevoerd.

Enkele orthodoxe kerken hebben de paus daarin niet gevolgd, wat ook de reden is waarom men in bijvoorbeeld Rusland, Kerstmis viert op 7 januari (wat overeenstemt met 25 december op de Juliaanse kalender) en niet op onze 25 december.

De plaatsing van Kerstmis op 25 december is gebeurd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote in de 4e eeuw na Christus. Dit was voor vele andere culturen reeds een feestdag voor de zonnegod, wat de bekering vergemakkelijkte - Christus was immers het Licht van de Wereld, en paste in het idee van een zonnegod. Ook was die datum in het Romeinse rijk al een feestdag voor de saturnaliën, dus er moest geen extra vrije dag komen.

Nieuwjaar op 1 januari was er dus eerst, en Kerstmis is daarna uit vooral praktische overwegingen op 25 december op onze kalender vastgeprikt. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen