Hoe kan ik thuis hydrogen op een veilige en goedkope comprimeren tot het vloeibaar wordt en is een propaan/butaan fles sterk genoeg voor die druk?

kim, 26 jaar
8 mei 2008

Hallo,

Hoe kan ik thuis hydrogen op een veilige en goedkope comprimeren tot het vloeibaar wordt en is een propaan/butaan fles sterk genoeg voor die druk?

Ik ben er in het verleden al in geslaagd om mijn bromfiets op een propaan-butaanmix te doen rijden, nu kan ik thuis door middel van electrolyse hydrogen produceren.

Mijn probleem is dat mijn koelkast-moter die ik gebruik als compressor niet genoeg druk kan steken.

De binnenkant van mijn moter is reeds roestvrij gemaakt, ik beschik over een verdamper systeem voor de omschakeling op gas, nu moet ik enkel nog mijn fles kunnen opvullen.

Ik heb niet veel geld dus vraag ik mij af of er een goedkope, maar vooral een VEILIGE methode is om mijn doel te berijken.

Alvast bedankt.

Antwoord

Tja ... waterstof vloeibaar maken is niet iets wat je met een koelkastcompressor kan doen, vrees ik. Het kritisch punt van waterstof is rond de -240°C, dat betekent dat je het minstens zo koud moet maken voor het vloeibaar kan worden.
Ik denk niet dat je een propaan- of butaanfles kan doen exploderen met de druk die een koelkastcompressor genereert, maar erg veel waterstof zal je er in elk geval niet in krijgen. De reden waarom je dit soort flessen kan opvullen met propaan of butaan is omdat het gecomprimeerde gas tot vloeistof condenseert in de fles, maar dat doet waterstof dus niet - nooit.
Bovendien heeft waterstof in lucht een heel breed explosiegebied, wat het gevaarlijk maakt om mee te werken.
Als ik jou was zou ik dit projectje maar opgeven voor er ongelukken gebeuren. Hoe je het ook aanpakt om je brommer met waterstof te doen rijden, goedkoop en veilig zal het nooit zijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen