Hoe kan je een origineel schilderij onderscheiden van een reproductie?

Raf, 48 jaar
5 januari 2010

Blijkbaar 2 identieke schilderijen, beide zonder een zichtbare naam van de schilder. Toch zijn er aanzienlijke verschillen, het ene is ook veel scherper en veel gedetailleerder geschilderd. Misschien zijn beide wel een reproductie, maar hoe achterhaal je dan de schilder van het originele werk. De aangehechte foto is van dat schilderij dat in mijn ogen minder scherp en minder gedetailleerd geschilderd lijkt.

Antwoord

Geachte heer,

Deze vraag kan enkel met veel nuance beantwoord worden en eigenlijk niet definitief zonder beide schilderijen werkelijk gezien te hebben (een afbeelding volstaat niet voor een schildertechnisch onderzoek). De scherpte is niet enkel afhankelijk van de reële scherpte van het schilderij maar ook van de technische beperkingen van de fotografische reproductie.

De reproductie kan mechanisch zijn (b.v. fotografisch procédé zoals een fotogravure: met een vergrootglas ziet men dan dat het niet geschilderd is maar  een fotoraster vertoont.

Het kan ook een reliëfdruk zijn (Piperdruk) wat ook een mechanische reproductie is maar op doek  met het reliëf van verf.

Een tweede type zijn geschilderde reproducties. Dat gaat van een eigenhandige herhaling (een repliek), over een eigenhandige variante naar een kopie uit het eigen atelier door een medewerker tot een veel latere geschilderde kopie (bv. van een akademiestudent). Geschilderde kopieën waren zeer verbreid voor de uitvinding van de fotografie.

De afbeelding van uw schilderij gaat in de richting van de schilder Meindert Hobbema (Amsterdam 1638-1709), maar de foto laat niet toe vast te stellen of het ook geen 19de-eeuwse herinterpretatie van deze schilder kan zijn.

Ik zou u aanraden voor uitsluitsel zich met een goede, grote en duidelijke afbeelding te wenden tot:

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Prins Willem-Alexanderhof 5

2595 BE Den Haag

secretariaat@rkd.nl

Met vriendelijke groet,

Prof.Dr. Joost Vander Auwera

Docent Museumkunde en Kunstenbeleid aan de Universiteit Gent

Conservator Departement Oude Kunst, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

Reacties op dit antwoord

  • 08/01/2010 - Raf (vraagsteller)

    Geachte Prof. Dr. Vander Auwera, Bedankt, het originele is inderdaad van Meidert Hobbema. Heb een foto van het originele teruggevonden op internet met de volgende uitleg: Title: A View on a High Road Year: 1665 Artist: Meindert Hobbema Picture taken at: National Gallery of Art, Washington, D.C., USA Aangezien ik dus een reproductie heb, is dat dan nog iets waard? En hoe bepaal je nu de waarde van een reproductie? Met vriendelijke groeten. Raf Ceulemans

  • 08/01/2010 -  (wetenschapper)

    Geachte heer Ceuelemans, Indien het een fotografische reproductie betreft, is de commerciƫle waarde te verwaarlozen. Indien het gaat om een geschilderd kopie uit de 17de eeuw : ca. 7.500 Euro. Met vriendelijke groet, Prof.dr. Joost Vander Auwera.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen