Hebben vissen een geheugen van 1 seconde?

Steffi, 12 jaar
2 januari 2010

Ik krijg vissen en ik vraag me af of ze een geheugen hebben van 1 seconde.

Antwoord

Dag Steffi,

ik weet niet vanwaar je die 1 seconde precies haalt, maar vissen zijn veel slimmer dan dat!
Zo herkennen vissen de mensen: wij hebben zelf een aquarium en het valt op dat, wanneer iemand anders erbij komt, ze helemaal in paniek wegzwemmen. Gaan wij ernaar toe, dan blijven ze rustig.

Vissen herkennen ook heel goed het potje met eten (en de persoon die ze eten geeft). Neemt iemand (al dan niet bij de vissen bekend) het potje met eten, dan komen ze allemaal samen aan het oppervlak, wachtend op dat eten. Komt de persoon langs die ze normaal eten geeft (dus ook zonder potje eten), dan vertonen ze hetzelfde gedrag.

Vissen (zeker bvb Cichliden) zijn echte bazemakers! Er ontstaat snel een hiërarchie. Vissen leren de baas snel kennen en blijven bewust in hun hoekje of blijven bewust weg van de baas.

Vissen hebben ook een intern geheugen om het uur te weten, om te weten wanneer het dag en nacht wordt. Hier gebeurt ook wetenschappelijk onderzoek naar.

Allemaal voorbeelden om aan te tonen dat hun geheugen veel langer gaat dan 1 seconde! Hoe lang precies kan ik je niet vertellen, maar dom en vergeetachtig zijn ze zeker niet!

Veel succes met de vissen,

Christine

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen