Hoe kun je vergelijkend rekenen bij temperaturen?

Dirk, 43 jaar
8 mei 2008

Bijvoorbeeld: Als het vandaag 0 graden is en morgen dubbel zo warm, hoeveel is dat dan? Het is een oud grapje, maar er zit wel iets in. Het dubbel van 0 is 0, maar bij de schaal van Celsius klopt dat dus niet. Je kan alles maal twee doen, meters, kilo's, liters en zelfs meetkundige graden... maar niet temperatuur. Zelfs bij Farenheit nemen ze er een loopje met de rekenkunde.

Antwoord

Spreken over het dubbele of de helft van een temperatuur is in principe enkel mogelijk in de Kelvin schaal. Die begint immers vanaf het absolute nulpunt, en werkt ook op basis van de wetenschappelijke definitie van temperatuur: dat is een maat voor de kinetische energie van de moleculen of atomen van een stof (de 'Brownse beweging'). Het absolute nulpunt staat hierbij gelijk aan geen Brownse beweging, en we kunnen spreken van twee keer zoveel beweging, dus van een twee keer hogere temperatuur. Het absolute nulpunt van de Kelvin temperatuurschaal ligt op −273.15 ° Celsius.

Omdat de Celsius temperatuurschaal niet begint bij het nulpunt van temperatuur, maar bij het vriespunt van water, is het niet mogelijk om met temperaturen te rekenen (verdubbelen, delen) in de schaal van Celsius. Je kan wel vergelijkingen doen: de ene temperatuur in Celsius kan groter of kleiner zijn dan de andere. Ook gemiddelden maken is mogelijk: een half glas water van 10°C bij een half glas water van 30°C gieten zal resulteren in een half glas water van 20°C (in ideale omstandigheden). Iets dat twee keer warmer zou zijn in graden Celsius, zou echter veel kouder zijn dan datzelfde iets, maar dan twee keer warmer in de Kelvin schaal - dat is dus niet consistent, en kan niet gebruikt worden in de praktijk.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen