Hoe komt iemand aan aplastische anemie? En wat gebeurt er als je aplastische anemie hebt?

Ritchie, 34 jaar
11 december 2009

Ik heb zelf zeer ernstige aplastische anemie zodat ik een stamceltransplantatie heb moeten ondergaan. Hoe komt iemand aan aplastische anemie? Wat zijn de oorzaken? Weten wetenschappers juist wat er gebeurt: begint het beenmerg cellen minder en minder te maken of vallen de witte bloedcellen de stamcellen aan? Of hebben ze al een vermoeden?

Antwoord

Beste Ritchie,

Met aplastische anemie of kortweg aplasie wordt bedoelt dat er weinig of geen normale bloedvorming zal plaatsvinden in het beenmerg. Je krijgt dus maw een tekort aan rode bloedcellen (anemie), witte bloedcellen (neutropenie) en bloedplaatjes (trombopenie). De term aplastische anemie is dus in feite wat misleidend omdat het niet alleen een anemie betreft.

Zo een aplastische anemie kan aangeboren zijn (men noemt dit dan het Fanconi syndroom), maar meestal ontstaat het op latere leeftijd. Dit kan door een virale infectie zijn, door bepaalde geneesmiddelen of chemische stoffen of door bestraling. Bij 50 % van de verworven aplastische anemie vindt men echter nooit een oorzaak. Het mechanisme is voornamelijk beschadiging van de aanwezige stamcellen waardoor er geen nieuwe volwassen bloedcellen gevormd kunnen worden.

Indien je een stamceltranplantatie moet ondergaan, moet men eerst het beenmerg volledig vrij maken. Men crëeert dus als het ware een aplastische anemie. Meestal doet men dit door lichaamsbestraling en door zware chemotherapie (dit noemt men conditionering). Zodra het beenmerg in aplasie is, zal men de nieuwe stamcellen toedienen. Het duurt echter even vooraleer die het hele beenmerg en de bloedproductie terug op gang hebben. Je blijft dus als het ware enige dagen/weken in deze aplasie. Hierbij kan het wel zijn dat de nieuwe stamcellen cellen produceren die bijvoorbeeld het oude nog aanwezige beenmerg gaan vernietigen (dit is het zogenaamde graft-versus-leukemia effect). Na deze fase van aplasie heeft de patiënt eigenlijk een heel nieuw bloedvormend beenmerg.

Hopelijk is dit een beetje verhelderend in deze moeilijk materie, normaal zou je met deze vragen ook zeker bij je behandelende arts terecht moeten kunnen.

Met vriendelijke groeten,

Glenn Van den Bosch

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen