Hoe verzorgt een krokodil zijn jongen?

brusli, 33 jaar
8 december 2009

Hoe verzorgt een krokodil zijn jonkies?

Antwoord

Beste,

de moederkrokodil gaat in eerste instantie haar eieren, die ze in een put gelegd heeft en die ze dan weer toegedaan heeft, beschermen. Ze gaat dus niet zelf de eieren uitbroeden, maar de warmte van de grond broedt de eieren uit. Het is zelfs zo dat de temperatuur van de bodem bepaalt of het mannelijke of vrouwelijke krokodilletjes zullen worden! De moeder beloert dus steeds het nest. Ze is nooit ver uit de buurt.

Zodra een jong uit het ei gekomen is, maakt het een heel typisch geluid. Dat doet het om duidelijk te maken aan de moeder, dat het jong geboren is. Snel komen de andere jongen ook uit het ei. De moeder hoort de roep van haar jongen en begint de put weer open te maken. Vervolgens gaat ze de jongen 1 voor 1 in haar muil nemen waar ze ze tussen haar tanden verzamelt. Wanneer alle jongen in haar muil zitten, brengt ze ze naar het water waar ze de jongen loslaat.

Vanaf dan moeten de krokjes eigenlijk voor zichzelf zorgen en zit de taak van het moederdier erop. De kleintjes eten dan vnl. kleine visjes, insecten en insectenlarven, ..., maar riskeren vooral zelf opgegeten te worden door bvb andere krokodillen. Echte survival of the fittest, dus!

Ik hoop dat je hier iets mee bent,

Groeten,
Christine Van der heyden

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen