Stond er op expo '58 een kerk?

Diana, 60 jaar
8 mei 2008

Ik ben in een zeer katholiek pensionaat groot gebracht. Daar hebben ze onze hersens overdonderd over Belgisch Congo en de missies. Nu is mijn vraag of er ook een kerk stond op de Expo '58. Ik meen die zelf gezien te hebben (een wit gebouw). Of was het mijn kinderlijke fantasie?

Antwoord

Dag Diana,

Je geheugen laat je inderdaad niet in de steek: op Expo '58 stond wel degelijk een kerk!

De Wereldtentoonstelling van 1958 was namelijk de eerste waaraan het Vaticaan deelnam. Het paviljoen van de Heilige Stoel, dat onder de naam Civitas Dei de hele katholieke wereld beoogde te vertegenwoordigen, was symbolisch gelegen tussen het Amerikaanse en Russisch paviljoen en beschikte over, onder andere, een kerk die plaats bood aan 2 500 gelovigen.  Als ik me niet vergis is tijdens de Expo in diezelfde kerk zelfs minstens één koppel in het huwelijk getreden...

Wat gebeurde er nu met het paviljoen na het einde van de Wereldtentoonstelling van 1958? Een snelle blik op het wereldwijde web leert dat het ganse gebouw werd afgebroken en dat "onderdelen van de witte kerk met hellend vlak werden verwerkt in de Verrijzeniskerk in Molenbeek. Het interieur van de sacramentskapel en de klokkentoren werden gerecupereerd in de nieuwe Pius X-kerk in het Waals Brabantse Ottignies".

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen