Wat houd onze lichaamstemperatuur op 37 Graden Celcius?

Nour, 14 jaar
25 november 2009

Ik wil graag weten wat er nou in ons lichaam zorgt voor de temperatuur...?

Antwoord

Beste,

Al de reacties die in ons lichaam gebeuren (bijvoorbeeld om energie te verzamelen, om aan biosynthese als celdeling te doen, voor spier- of zenuwwerking) geven een beetje energie als warmte af. Endothermische reacties zijn uiterst zeldzaam in ons lichaam, alle reacties zijn exergonisch (leveren vrije energie: niet altijd warmte, kan ook entropiestijging/meer wanorde zijn). Er is dus in ons lichaam een continue warmteontwikkeling, maar ook een continue afkoeling via de omgeving en zijn lagere temperatuur. Afgeregeld op elkaar blijft de lichaamstemperatuur van ons (warmbloedigen) constant.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

  • 29/11/2009 - Nour (vraagsteller)

    Is er dan iets mis als je dan koorts hebt enzo?

  • 30/11/2009 -  (wetenschapper)

    Beste, Koorts wijst op een verhoogde activiteit (allerlei reacties) die zich voordoen, gewoonlijk als antwoord op een infectie (virus, bacterie). Er wordt dan meer warmte geproduceerd dan dat er afgevoerd wordt, vandaar de koorts. Op zich is dit goed: koorst (de hogere temperatuur) wil de infectie (virus of bacterie) afremmen in zijn eigen activiteit. Gewoonlijk heeft het micro-organismen enzymen die het liefst op 36-37°C werkzaam zijn. Temperatuursverhoging zal de enzymen versneld denatureren, waardoor ze minder actief zijn. Onze enzymen (en onze lichaamsactiviteiten) hebben echter ook last van koorts, soms zelfs zo erg dat je zieker bent van de koorts dan van de infectie zelf. Afweerreacties zijn daarom niet altijd een voordeel (denk ook aan allergie, ontsteking, astma enzovoort), maar erzonder werkt ook niet. Het is als een balans, nu eens slaat de weegschaal door naar de kant van de infectie (en ben je ziek), dan weer naar de kant van ons afweersysteem (en overwin je de infectie, soms zonder dat je weet dat ze er was). Zolang ons lichaam het uiteindelijk kan winnen van infecties (mogelijk met medicatie erbij) is het nog in orde: koorts is dan een 'kleine' prijs (lees ongemak) die we betalen. groeten, Myriam Meyers KHLim

  • 25/08/2016 - Myriam (wetenschapper)

    Ja, als je koorts hebt is er iets mis: je lichaam is hiertegen aan het vechten en dit blijkt een serieus gevecht te zijn! Uitkomst is dan nog onzeker... vandaar: bij koorts, zeker bij kinderen extra alert zijn!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw