Duurt een dag op aarde en op de maan even lang?

Noƫl, 61 jaar
25 november 2009

duurt een dag op aarde en op de maan even lang? (24 uur)

Antwoord

Wat noemen we eigenlijk een dag op aarde ? We zouden kunnen zeggen, de tijd die verstrijkt tussen twee opeenvolgende tijdstippen waarop de zon pal in het zuiden passeert. Welnu, dat duurt gemiddeld 24 uur, omdat we dat zo gedefiniëerd hebben. In werkelijkheid zit daar een variatie op wegens de helling van de aardas tegenover haar baanvlak, en wegens het feit dat de baan van de aarde geen perfecte cirkel is maar een ellips. Zie hierover op dit forum een oudere vraag :
vraag 2698 />
Op de maan kunnen weg nu hetzelfde doen. Ook daar kan men spreken van een pal zuidelijke richting en kan men dus kijken hoelang de zon er gemiddeld over doet tussen twee opeenvolgens passages in het zuiden. Welnu op de maan duurt dit 29 dagen 12 uur 44 minuten en 3 seconden. Dat heet de synodische periode van de maan. Ook dit is een gemiddelde. Het is tevens de gemiddelde tijdsduur tussen twee opeenvolgende nieuwe manen, of twee opeenvolgende volle manen.

Bijgevoegde tekening verklaart een en ander : onderaan rechts staan aarde en maan op een bepaald moment. Na iets meer dan 27 dagen heeft de maan éénmaal rond de aarde gedraaid tegenover de sterren. De sterren staan dan voor een waarnemer op de maan weer in het zuiden. Maar omdat de aarde, en de maan dus ook, rond de zon draait, staat de zon voor dat maanmanneke nog niet terug in het zuiden. De maan moet nog een stukje verder draaien, om de zon in het zuiden te krijgen. Na 29d 12u 44m 3s (gemiddeld) staat de zon weer pal in het zuiden voor de waarnemer op de maan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen