Bestaan er ook bloedgroepen (A,B,AB,O...) bij dieren?

andre, 69 jaar
22 november 2009

Op TV zag ik een programma over een bloedtransfusiedienst voor dieren.

Antwoord

Beste,

Er bestaan zeker bloedgroepen bij dieren. Deze zijn echter niet volgens de A, B, O of AB classificatie. De benaming A, B....komt van het feit welk 'antigeen' aanwezig is op de rode bloedcellen.

Stel dat A-antigenen eruit zien als vierkanten en B-antigenen eruit zien als driehoeken. Als we kijken naar een patiënt met bloedgroep AA dan wil dit zeggen dat hij op al zijn rode bloedcellen vierkanten heeft staan. In het bloed zijn ook een aantal antistoffen aanwezig (deel van onze immuniteit). Omdat er op zijn eigen rode bloedcellen vierkanten staan, zullen er in het bloed normaal gezien geen antistoffen aanwezig zijn tegen deze vierkanten, aangezien deze vierkanten 'lichaamseigen' zijn. Krijgt een persoon met bloedgroep AA dus AA-bloed toegediend dan kan er in principe niet veel verkeerd lopen. Want op dit vreemde bloed staan ook vierkanten en het lichaam 'herkent' dit als lichaamseigen. Hierdoor zal het lichaam hier niet tegen reageren. Stel nu dat deze persoon BB bloed krijgt, dan verschijnen er plots in het lichaam van de AA persoon, rode bloedcellen met driehoeken op. Het lichaam kent dit niet en zal starten om hier tegen antistoffen aan te maken (immuniteit tegen een vreemd iets). De eerste maal dat hij hiermee in contact komt zullen er weinig tot geen gevolgen optreden. Echter als hij een tweede transfusie krijgt met BB bloed, zal het lichaam dit vreemde antigen (driehoek) snel 'herkennen' en zeer snel optreden met massale productie van antistoffen. Dit kan een zware allergische reactie veroorzaken (gekend als een anafylactische shock).

Ook bij dieren kennen we dergelijk fenomeen. Bij paarden zijn bijvoorbeeld A en Q gekende bloedgroepen (waar rekening mee moet gehouden worden bij bloedtransfusie). Het rund heeft ongeveer 13 verschillende bloedgroepen, waaronder bloedgroep J. Ook bij honden en katten moet men opletten bij bloedtransfusies.

m.v.g.
Lennert Steukers

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen