Is een regenboog altijd even breed en even hoog?

Alice, 27 jaar
20 november 2009

Ik vraag me af of een regenboog altijd even breed is, want voor mij lijkt het wel zo. Ik zie nooit een regenbood dat ik denk: zo, die heeft brede kleurbanen, of: goh, die is dun! Dus dat vroeg ik me af.
En of de regenboog ook altijd even hoog is, dat hoort er een beetje bij.

Antwoord

De breedte van een regenboog is altijd gelijk. Vanuit uw oogpunt gezien is de hoek tussen rood en blauw steeds gelijk. Het is ongeveer 1.3°. Dat is dus de breedte van de regenboog. Een regendruppel buigt het zonlicht af, maar de verschillende kleuren (golflengten) worden onder een iets andere hoek afgebogen en weerkaatst. Vanuit de regendruppel gezien bedraagt de hoek tussen de zon en de waarnemer op het aardoppervlak 42°.25 voor rood licht, tot 40°.91 voor blauw licht.

De hoogte van een regenboog hangt af van de hoogte van de zon. Naarmate de zon hoger boven de horizon staat komt de bovenkant van de regenboog lager boven de horizon. Als de zon meer dan 42° boven de horizon staat, ontstaat er wel een regenboog in een regenwolk, maar die wordt volledig in opwaartse richting weerkaatst, waardoor niemand op aarde hem kan zien (Vanuit een vliegtuig kan dit dan eventueel wel). Daarom zal je een regenboog dus ook enkel een paar uur na zonsopgang, of een paar uur voor zonsondergang kunnen waarnemen.
Voor tekeningetjes over dit alles : http://nl.wikipedia.org/wiki/Regenboog_(optica)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen