Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Kunnen we dat verhelpen?

Dominique, 44 jaar
8 mei 2008

Ik ben sedert een jaar full time thuis en ik houd mij vooral bezig met mijn hobby's, maar de dag is zo snel om. Ik weet wel dat de tijd niet ├ęcht sneller voorbij gaat, 24 uur is 24 uur, maar ik zou graag een paar truukjes (als die er zijn) kennen om niet de indruk te hebben dat de dagen, weken, maanden en jaren zo snel voorbij gaan. Pff... moeilijk om uit te leggen...

Antwoord

Dat is een zeer interessant probleem waar al veel onderzoek over gebeurd is. Als je veel te doen hebt, heb je inderdaad de indruk dat de tijd te snel vooruit gaat, maar langs de andere kant als je terugdenkt aan alles wat je gedaan hebt en aan de momenten voor je die drukke taken uitvoerde, dan lijkt dat precies lang geleden. Het toont aan dat tijd voor de mens een relatief begrip is. Ons brein meet de tijd in functie van de hoeveelheid verwerkte informatie. Hoe meer informatie we in een uur verwerken, hoe langer dat uur voor ons geduurd heeft. Hetzelfde ondervind je als je wandelt van een plaats naar een andere plaats. De afstand (en de tijd) lijken precies langer als er veel te beleven of te zien valt onderweg. Dit lijkt in tegenspraak met het gevoel dat je achteraf hebt, namelijk dat de tijd voorbij is gevlogen.

Een bijkomende factor is de leeftijd. Hoe ouder we worden, hoe trager onze informatieverwerking gaat. Daar kunnen we niet onderuit. Ook daardoor lijkt de tijd sneller vooruit te gaan tegenover wanneer we jonger waren.

Ik vrees dat daar op zich weinig aan te doen is. De enige manier om de tijd naar je gevoel langzaam te laten voortschrijden is zo weinig mogelijk informatie verwerken, dus niets doen. Maar ik denk dat dit geen goed alternatief is.

Tenslotte zou ik je een voorbeeld willen geven, waardoor je anders over het waarnemen van tijd kunt denken. Stel dat je voor een korte vakantie iets heel avontuurlijks gaat doen. Ik zeg maar wat, een meerdaagse bergtocht of zoiets. Als je dan terug thuis komt en je denkt terug aan wat er gebeurd is vlak voor je tocht, dan lijkt dit veel langer geleden dan als je die dagen gewoon thuis had gezeten. Met andere woorden, alhoewel je het gevoel hebt gehad dat de tijd snel voorbij is gegaan, heb je achteraf het gevoel dat je de tijd gedurende die periode verlengd hebt.

Met vriendelijke groeten,

Eric Soetens

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen