hoe kan het dat de aardkorst niet overal dik, op de plek waar oceanen zijn is de aardkorst het dunst, niet logisch mijn inziens.

Bas, 36 jaar
5 november 2009

ik vraag me af waarom de aardkorsts niet overal even dik is, maar meer nog, op plekken waar oceanen zijn, is de aardkorst is het dunst, als een kip in de oven, zou de aarde overal even "gaar"moeten zijn.

Is hier een geaccepteerde mening over?

nu beschrijven de inca's 10 planeten, kan de oorzaak liggen bij een botsing met deze planeet?

Antwoord

Dit heeft alles te maken met isostasie (zie bijgevoegde Wiki-pagina). Dit geofysisch principe steunt op de wet van Archimedes. Hoe groter dichtheid van een drijvend materiaal, hoe dieper het wegzinkt in het medium waarop het drijft. Vergelijk een geladen en leeg schip: een geladen schip zinkt diep weg in het water, terwijl een leeg schip hoog uitsteekt boven het water. En als je het schip te zwaar laadt, dan zinkt het volledig weg in het water.
Nu hebben we twee typen korst: continentale korst (1 op het figuurtje) en oceanische korst (2 op het figuurtje); beide "drijven" op de mantel (asthenosfeer) (3 op figuurtje). En continentale korst is lichter (lagere dichtheid) dan oceanische korst. Dus volgende we de wet van Archimedes, dan zal oceanische korst dieper wegzakken in de mantel dan continentale korst.
Een ander gegeven is dat hoe dikker de korst, hoe dieper het wegzinkt, maar ook hoe hoger het er gaat uitsteken. Dit kan je goed zien als je houtblokken (van eenzelfde dichtheid) met een verschillende dikte in het water legt. De dikste blokken zullen het diepst wegzinken, maar ook het hoogst uitsteken. En ook daar zit er weer een verschil tussen oceanische en continentale korst. Oceanische korst - ongeveer 7 à 10 km dik - is zeer stijf en kan moeilijk vervormen. Het is dus heel moeilijk om oceanische korst te verdikken. Vandaar dat er onder de oceanen oceanische korst te vinden is. Continentale korst is als pudding en vervormt gemakkelijk; dit kan gemakkelijk samengedrukt worden en dus verdikt worden. Denk maar aan de gebergten en hoogplateau's. Een gemiddelde continentale korst is 30 à 40 km dik (dus al heel wat dikker dan de oceanische korst) maar kan tot 70 km dik worden (bv. onder het Tibetaanse hoogplateau). Dus continentale korst gaat dieper wegzinken in de mantel, maar ook hoger uitsteken (zie figuurtje). Vandaar dat continenten boven de oceanen uitsteken. Gelukkig maar, want anders was er geen land ...

Reacties op dit antwoord

  • 06/02/2010 - Bas(vraagsteller)

    Waarde, allereerst bedankt voor het antwoord, het geeft zeker een beter beeld, ik begrijp het verschil tussen 2 aardkorsten...

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2016
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen