We hebben een rat in ons kippenhok. Hoe vangen we die best?

ewaut, 12 jaar
2 november 2009

Als we vergif leggen kan onze kat dit opeten...

Antwoord

Beste Ewaut,

Ratten en muizen leven graag in de omgeving van mensen, omdat ze daar altijd wel iets te eten vinden. Dat is ook de reden waarom ze in jullie kippenhok zitten. Graan, keukenrestjes en verschillende schuilplaatsen maken het hok tot een waar paradijs voor de rat. Voor we de ratten gaan bestrijden of vangen, kan je best met het volgende rekening houden. Anders zullen er steeds ratten blijven komen. Geef je kippen nooit meer eten dan ze op krijgen. Geef desnoods twee keer per dag graan in kleinere hoeveelheden. Geef je kippen nooit te laat eten en beperk ook de hoeveelheid restjes. Alles wat niet op is blijft toch maar liggen en zullen de ratten met plezier opsmullen. Sluit ook je voorraad graan goed af, anders maakt het niet veel uit of je nu weinig of veel geeft.

Wat nu met de rat die daar reeds zit. Die kan je best zo snel mogelijk wegvangen of bestrijden. Vergif kan je gebruiken, maar dan moet je dit goed afschermen. Dit kan in een lokaasdoos dat ze in de winkel verkopen. Je kan daar echter ook een stuk regenpijp of een houten kistje met een gat in voor gebruiken. Een klassieke rattenval (klem) kan je natuurlijk ook gebruiken. Best ook afschermen, zodat andere dieren er niet bij kunnen. Een stukje kaas werkt perfect als lokaas. Opletten voor de vingers als je de klem opspant.

Daarnaast bestaan er ook nog kooien waarin je de rat levend vangt. Die werken perfect, nadeel is dat je daar dan met een levende rat zit. Daarom ben ik daar geen voorstander van.

Welke techniek je ook wil gebruiken, je kan dit best samen met je ouders doen. Vergif en klemmen zijn gevaarlijk om mee te werken. Als je met vergif werkt lees dan aandachtig de instructies die op de verpakking staan.

Geen succes, dat kan je natuurlijk nog altijd beroep doen op de rattenvanger van Hamelen.

Veels succes,

Kristof

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen