Waarom worden patienten gelaxeerd voor een operatie?

Loes, 21 jaar
31 oktober 2009

Ik vraag me af waarom een patient gelaxeerd moet worden voor een operatie, bijvoorbeeld bij een totale knie prothese?

Antwoord

Dag Loes,

Allereerst weet ik niet zo goed wat je bedoelt met "laxeren" voor een operatie, om de simpele reden dat een "laxatiemiddel" iets is dat je darm leeg maakt. Dus met de bedoeling dat je veel stoelgang produceert, waardoor een ingreep aan de darmen (of een onderzoek) niet verloopt in bruine materie (feces), maar in een zo proper mogelijk milieu.

Niet alle operaties die er zijn, gebeuren t.h.v. de darm, waardoor voor de meerderheid van de ingrepen geen laxeermiddelen worden toegediend. Geef toe: u laat uw wijsheidstanden trekken en iemand komt u vertellen dat u daar voor een lavement zal krijgen. De meesten zullen vragen naar de reden daartoe.

Indien u bedoelde "relaxeermiddel" of een kalmeermiddeltje, dat is dan wel iets dat voor elke ingreep (meestal de avond ervoor omdat je nuchter dient te zijn 's ochtends) wordt voorgeschreven. Het heeft ook een licht verhogend effect op de anesthesie (verdoving) zelf, waardoor het beter is om naar de arts te luisteren en het toch in te nemen. Daarenboven heeft u daardoor minder kopzorgen, minder twijfels, hebt u beter geslapen enz... kortom u gaat beter uitgerust naar de operatiekamer, en vooral, gerelaxeerder.

Groetjes, 

D Danschutter, MScN, assistent GF VUB

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

MSc Dirk Danschutter

Itensieve zorgen kinderen - humanitaire rampen en veldhospitalen - weekmakers en plasticizers in medisch materiaal en het effect op het lichaam

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw