Hoe wordt de energie van windmolens opgeslagen en hoe vangt men de verschillen in windsterkte op?

Lies, 36 jaar
29 oktober 2009

Antwoord

De energie opgewekt door de windmolens wordt niet opgeslagen, maar meteen verbruikt door de consumenten aan de andere kant van het net. Dit is een eigenschap van het elektrische distributie-net. De productie en het verbruik moeten ten alle tijden gelijk zijn aan elkaar, anders komen er problemen.

Het opslaan van grote hoeveelheden elektrische energie is een moeilijk probleem waarvoor vandaag nog geen goede oplossing bestaat. Er bestaat in België wel zoiets als het waterbekken van Coo, waar 's nachts water opgepomt wordt, om dit overdag terug naar beneden te laten stromen (waterkracht). Dit is wel een vorm van energie-opslag, maar het rendement is niet geweldig.

Het vermogen dat een windmolen opvangt, is te regelen: de hoek van de wieken is namelijk regelbaar. Als de wind plots wegvalt, dan zakt het leverbare vermogen van de windmolen natuurlijk ook. Dat betekent dat het elektrisch vermogen dan van ergens anders moet komen. Hiervoor kan men bijvoorbeeld piekcentrales inschakelen, dit zijn centrales waarvan het afgeleverde vermogen snel te veranderen is (typisch gasturbines). Dit levert niet direct grote problemen op, omdat het aandeel van windmolen-energie relatief klein is in de totale energie-productie. In België wordt het leeuwendeel van de elektriciteit nog steeds met kernenergie geproduceerd.

Zonne-elektriciteit heeft trouwens net hetzelfde probleem. Als in de toekomst het merendeel van de energieproductie van dergelijke oorsprong gaat komen, dan zijn er nog grote uitdagingen om een distributie-net te bouwen dat hier mee om kan gaan (smart grid).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen