Waarom is seks leuk?

Lieven, 26 jaar
27 oktober 2009

Waarom is ons lichaam zo gemaakt dat seks fysiek leuk is? Wij en bonobo's of dolfijnen -dacht ik- hebben seks voor de lol, maar hoe komt het dat het bij de mens precies "gemaakt" is om deugd te doen (ik denk maar aan een clitoris), en waarom is ons doel niet noodzakelijk zo dat we onszelf voortplanten? Is hier een reden te zoeken in de sociologie, of in de biologie?

Antwoord

Beste Lieven,

Moest seks niet leuk zijn zouden we het niet doen. En moesten we het niet doen, hadden we geen nakomelingen en zouden we hier nu niet zijn om ons dit af te vragen. Dit is het antwoord van een bioloog.
Nu heb ik het gevoel dat je met dit antwoord geen genoegen zal nemen... dus ik ga even in op je secundaire vragen.
Waarom doen we seks zelfs al is het niet om ons voort te planten?  Wel, de mechanismen en anatomie (je vermeldt de clitoris) die seks leuk maken zijn wél gericht op voortplanting, maar ook al komen er geen kinderen van (bijvoorbeeld door contraceptie), dan nog blijven die mechanismen bestaan.
Je kan het vergelijken met eten.  Eten is leuk en we moeten eten om te overleven.  Maar niemand zal op restaurant gaan of een heerlijke maaltijd bereiden omdat hij zegt "goh, ik wil niet dood gaan, dus ik zal maar iets eten".
Of dieren (zeker de lagere soorten) seks "leuk" vinden of het doen uit instinct is niet te zeggen - misschien is het verschil tussen het menselijke genieten en het dierlijke instinctmatige handelen niet zo duidelijk als velen denken ;-).

Voor een meer diepgaande sociobiologische uitleg kan je misschien het boek "Why is sex fun?" van Jared Diamond eens lezen.

Kris

Reacties op dit antwoord

  • 09/11/2009 - Lieven (vraagsteller)

    ja maar, neem nu een kat... deugd doet dat toch niet voor zo'n dier -dacht ik-, dus waarom is het bij ons wel plezierig? En waar komt die clitoris vandaan? Hoe zat dit dan in de biologie? Heeft ons lichaam dit opdat we een behoefte zouden hebben? Bedankt voor je antwoord alvast!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Kristiaan D'Aout

Biologie, biomechanica, primatologie, voortbeweging

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen