Waarom wordt soep koud als je blaast?

Annuschka, 38 jaar
8 mei 2008

Mijn dochtertje vraagt waarom soep koud wordt als je erop blaast. Ik dacht dat je de moleculen uit elkaar blaast en daarom kunnen meer moleculen vrijkomen zodat de structuur verandert. Mijn dochtertje is 5 en hoe vertel ik haar dit het beste? Maar vooral: is het waar van die moleculen? Ik zou blij zijn met hulp.

Antwoord

Beste Annuschka,

Er zijn drie manieren om iets van temperatuur te doen wijzigen: geleiding (zoals bij een kookplaat bijvoorbeeld), straling (zoals bij een radiator) en tenslotte convectie.

Op deze laatste manier wordt warmte uitgewisseld via een vloeistof of gas. Het principe is eenvoudig: een vloeistof of gas beweegt langs een warm (of koud) oppervlak en wisselt wat warmte uit zodat de vloeistof of gas wat warmer wordt en het oppervlak wat kouder. Het spreekt voor zich dat deze warmte-uitwisseling sneller gaat als er een groter temperatuursverschil is tussen gas en oppervlak en als de snelheid waarmee het gas beweegt groter is.

Als je dus blaast op een bord soep dan verhoog je de snelheid waarmee de lucht over de soep beweegt, zodat de warmteuitwisseling door convectie groter wordt en de soep dus sneller afkoelt.

Of anders gezegd: boven de soep vormt zich een dun laagje lucht dat opgewarmd is door de warme soep. In normale omstandigheden is dit een relatief dik laagje dat als het ware isolerend werkt. Als je echter blaast, dan blaas je dit dun laagje warme lucht boven de soep weg, zodat de soep nieuwe lucht moet beginnen opwarmen en dus zo gemakkelijker haar warmte verliest aan de lucht.

groeten,

Lieven

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen