Hoe ontstaan virussen? Zijn ze natuurlijk of kunstmatig van oorsprong?

Glenn, 62 jaar
7 oktober 2009

In Amerika zijn er geleerden die stellen "that all viruses are man-made". Klopt dat? Met andere woorden: alle virussen vinden hun oorsprong in een laboratorium?

Antwoord

Beste,

Het kan zijn dat sommige virus-varianten in een laboratorium zijn ontstaan, maar alle virussen hebben uiteindelijk een natuurlijke oorsprong.
Virussen zijn mogelijks zelfs de alleroudste levende wezens, hun bouw is zo eenvoudig dat sommigen hen zelfs niet als levende wezens beschouwen maar ergens aan de grens (het begin) van het leven.
Ze bevatten een heel beperkt aantal genen (de eenheden van erfelijke informatie in levende wezens), sommigen hebben slechts één enkel gen (ter vergelijking: de mens heeft ongeveer 30.000 genen).
Door mutaties in de genen van virussen kunnen makkelijk nieuwe varianten ontstaan, bijvoorbeeld een virus dat normaal alleen apen, varkens of vogels kan besmetten verandert in een "nieuwe" variant die ook mensen kan besmetten. Mutaties grijpen in de natuur plaats, maar kunnen ook in laboratoriumomstandigheden uitgelokt worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen