Waar is het diepste punt van de aarde

Pierre, 67 jaar
7 mei 2008

Waar is het diepste punt van de aarde?

Antwoord

Het diepste punt op Aarde noemen we "Challenger Deep". genoemd naar de onderzoeksduikboot die in 1951 deze plaats ontdekte. Dit punt ligt 10.920 meter onder zeeniveau. Dit is dus dieper dan dat Mount Everest hoog is!
De diepste punten op Aarde vinden we in de oceanen terug in de zogenaamde diepzeetroggen. "Challenger Deep" ligt in de Marianentrog in Zuidoost Azië, vlak bij het Amerikaanse eiland Guam.
Zo'n diepzeetroggen ontstaan daar waar één tektonische plaat onder een andere tektonische plaat wegduikt. Hierdoor wordt de aardkorst naar de diepte getrokken, vandaar die enorme diepte. Geologen noemen deze plaats een subductiezone. Ter hoogte van de Marianentrog, duikt de tektonische plaat van de Stille Oceaan onder de Filipijnse plaat.
En wonder boven wonder, zo diep leven er nog steeds organismen! Denk eraan! Het is daar pikdonker, ontzettend koud  en er heerst een gigantische druk, namelijk van 11 kilometer water (ongeveer 1000 bar of ongeveer 1000 keer de luchtdruk die wij hier aan het aardoppervlak ondervinden).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen