Waarom lost een parel op in wijn?

Richard, 49 jaar
3 oktober 2009

Voor zover ik begrepen heb, heeft Cleopatra op een bepaald moment een parel opgelost in wijn. Hoe gaat dat in zijn werk? Welke stoffen zijn hiervoor de veroorzaker?

Antwoord

Dag Richard

Parels bestaan voor een groot deel uit kalk (calciumcarbonaat, CaCO3). Die kalk kan je oplossen in zuur, dit principe wordt gebruikt om bijvoorbeeld een koffiezet-apparaat te ontkalken.
Wijn is altijd zuur (pH tussen 3 en 4) en daarom zal een parel oplossen in wijn.
Ik vermoed wel dat het oplossen niet even snel gaat als wanneer je een bruistablet in water oplost.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen