Ik las vandaag een artikel in de krant over www.wonderscan.be. Daarin beweerden de makers dat ze de site hebben gepatenteerd in de benelux. Is het dan mogelijk een website te patenteren?

Patrick, 33 jaar
26 september 2009

Ik las dit artikel in de krant vandaag : http://www.hbvl.be/limburg/genk/snel-op-de-hoogte-van-alle-nieuwtjes-met-wonderscan.aspx
De makers beweren dat ze een patent hebben voor de benelux. Is het dan mogelijk om een patent te nemen op het functionele aspect van een site? Betekent dit patent dan dat niemand een gelijkaardige site (qua doel en functionaliteit) mag maken?

Antwoord

Beste Patrick,

Ik heb even wat opzoekingswerk voor je gedaan.

Naar mijn mening zal de auteur van het artikel 2 zaken door elkaar gehaald hebben, namelijk de mogelijkheid een idee te patenteren of de mogelijkheid een merk/model te registreren.
Een Benelux merk bestaat, een Benelux octrooi echter niet. 

Aangezien het artikel spreekt over "De Wonderscan is alvast gepatenteerd voor de Benelux", vermoed ik dat de auteur eigenlijk bedoelde dat "Wonderscan" als benelux MERK geregistreerd staat. Dit kun je trouwens ook terugvinden in het merkenreigster.
Er bestaat immers niet zoiets als een Benelux octrooi. Ofwel doet men een octrooiaanvrage in een van die landen die men dan eventueel naar andere landen kan uitbreiden. 

Niettemin ben ik ook even snel op de website van de Dienst intellectuele eigendommen gaan kijken en gedurende de laatste drie jaar lijkt er geen octrooiaanvrage geweest te zijn door Goesaert, D'Helft, Sanmax of Wonderscan. 

Het kan het eventueel wel zijn (maar ik betwijfel het) dat ze een octrooiaanvraag hebben ingediend op het conceptuele idee dat achter de website zit. Hierbij komen we dan wel terecht in het octrooirecht rond software en deze is echter niet zo eenvoudig. Denk maar aan Google die ook verschillende octrooien heeft. 

Ik ben ook even gaan kijken in het modellenregister en daar vind ik alvast geen geregistreerde modellen terug met de naam 'wonderscan'. Het had immers gekund dat dit bedrijf het logo of uiterlijk van de website hebben geregistreerd zodat niemand een gelijkaardig logo/uiterlijk mag gebruiken.

Het is alvast zeker dat 'Wonderscan' als merk geregistreerd staat. Dit betekent dat Wonderscan een exclusief recht heeft om dit woordmerk te gebruiken binnen de Benelux gedurende 10 jaar. Dit heeft niets te maken met het doel of functionaliteit van de website. 

Reacties op dit antwoord

  • 29/09/2009 - Patrick (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor uw opzoekingswerk en uw helder antwoord! Mvg, Patrick F.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Lic. dr. Natuurkunde  Natasja Duhayon

Halfgeleidertechnologie, nanotechnologie, micro-electronica, natuurkunde, octrooien

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen