De cellen van Schwann staan uit elkaar zodat de impulsen via het axon geleid kan worden door middel van de saltatorische beweging. Maar waarom kan dit zonder deze specifieke beweging niet gebeuren?

Jan, 15 jaar
22 september 2009

Waarom kunnen de cellen van Schwann de elektrische impuls geleiden? Tijdens de les biologie hebben we geleerd over zenuwen en de bouw van zenuwcellen. De openingen tussen de cellen van Schwann (de knopen van Ranvier) zijn ook ter sprake gekomen.

Antwoord

Beste Jan,

De cellen van schwann geleiden de impulsen eigenlijk niet maar ze vormen eigenlijk een isolatiebuis rond het axon. Hierdoor gebeurt de impulsgeleiding veel sneller omdat het uitwisselen van ladingen enkel kan plaatsvinden bij de knopen van Ranvier. Hierdoor gebeurt de geleiding zoals je zelf al aanbracht door middel van sprongetjes.
Nu kan een impuls ook doorgegeven worden in een zenuwcel zonder schwann cellen rond het axon, maar hier gebeurt de impulsgeleiding niet met sprongetjes. De ladingen moeten dus op elk punt aan het axon uitgewisseld worden waardoor de geleiding veel trager zal gebeuren.

Even een voorbeeldje van de snelheid bij de twee types zenuwcellen:

- Bij ongemyeliniseerde zenuwen (zenuwcellen zonder schwann cellen) is de snelheid van de geleiding ongeveer 20 m/s
- Bij gemyeliniseerde zenuwen (zenuwcellen met schwann cellen) kan deze snelheid oplopen tot 70 - 120 m/s

Hopelijk is dit een antwoord op jouw vraag.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen