Hebben alle zoogdieren een navel zoals bij mensen? En blijft die zichtbaar?

Franky, 45 jaar
27 augustus 2009

Antwoord

Beste Franky,

de navel is in feite een soort litteken: het duidt de vroegere plaats aan waar de navelstreng vasthechtte aan het eigenlijke lichaam. Via de navelstreng lopen voor de geboorte verschillende bloedvaten tussen de vrucht en zijn vruchtvliezen.

Deze navelbloedvaten voeren onder meer voedingsstoffen aan naar de vrucht. Zoogdieren ontvangen deze voedingsstoffen van de moeder via de placenta, vogels en reptielen halen deze voeding voornamelijk uit de volumineuze eidooier.

Bij de geboorte scheurt de navelstreng (of wordt ze doorgebeten / doorgesneden) en droogt ze in enkele dagen volledig op terwijl de buikwand zelf ter hoogte van de navel zich langzaam sluit.

Bij iedere diersoort waarbij tijdens de embryonale ontwikkeling een navelstreng wordt aangelegd komt uiteindelijk ook een navel voor: dit zijn de reptielen, vogels en zoogdieren, inclusief de mens. Terwijl de navel bij de mens een zeer opvallende structuur is, is deze bij vele diersoorten niet meer dan een lichte verdikking (dus geen putje!), soms zelfs niet direct zichtbaar tenzij als een plaats waar het normale beharingspatroon lichtjes verstoord is (bij zoogdieren). Vaak is de navel wel voelbaar als een knobbeltje in de middenlijn van de buik

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen