Wat is een vleesetende bacterie, hoe krijg je die en hoe is het te genezen?

Raf Flament, 64 jaar
13 augustus 2009

Tegenwoordig hoort men veel over de "vleesetende bacterie". Wat is dat, hoe krijg je die, wat zijn de symptomen, hoe bestrijden, hoe genezen? Besmettelijk?

Antwoord

Beste Raf,

De beruchte  'vleesetende bacterie' klinkt exotisch, maar het is eigenlijk een heel banale bacterie die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats terecht komt. De bacterie in kwestie is de streptokok (meer bepaald Streptococcus pyogenes), een normaal gezien heel onschuldig organisme dat in de keel en mond van quasi iedereen aanwezig is. Gezonde mensen met een normaal immuunsysteem worden uiterst zelden ziek door deze streptokokken. Als ze echter terecht komt op een verkeerde plaats, zoals in een wonde of in de bloedbaan, kan ze wel problemen veroorzaken.

En dat is nu net wat gebeurt als men spreekt over necrotiserende fasceïtis, of de 'vleesetende bacterie'. Dan komen die streptokokken terecht op een plaats waar er weefselschade is, meestal door een wondje. Dat is de ideale bodem om in te beginnen woekeren. De infectie en de zware ontstekingsreactie die dit met zich meebrengt, veroorzaakt afsterven van het omringende weefsel. Vanuit dit dode weefsel kan de infectie zich snel verder uitbreiden via de fascia, een vlies dat verschillende lagen in ons lichaam van elkaar scheidt. Dit kan zeer snel gaan, waarbij grote zones van onderhuids vet en eventueel ook spieren van een lidmaat of de romp afsterven op enkele uren tijd. De bacterie eet dus geen vlees, zoals de naam foutief zegt. Ze zorgt voor een afsterven van de weefsels.

De symptomen beginnen vaak met een abnormaal hevige, helse  pijn rond een wondje van al enkele dagen oud, zonder dat er aan het wondje veel te zien is. De infectie zit vaak in de diepere lagen, dus oppervlakkig is weinig te zien. De patiënten zullen vervolgens vaak koorts krijgen, zich ziek beginnen voelen en de pijn zal in een steeds groter gebied voelbaar zijn. Uiteindelijk, als er veel weefsel afgestorven is, zal de huid beginnen verkleuren. Ten gevolge van de hevige ontstekingsreactie komt uiteindelijk het hele functioneren van het lichaam in het gedrang. De longen, nieren, lever enz. begeven het. Niet rechtstreeks door de bacterie, maar door de reactie van ons immuunsysteem op de bacterie.

Voor de behandeling is het kwestie van er snel bij te zijn (wat moeilijk is aangezien er in het begin weinig te zien is) en direct agressief te behandelen. De patiënten komen meestal op intensieve zorgen terecht en krijgen hoge dosissen antibiotica. Er is ook uitgebreide chirurgie nodig, om alle dood weefsel te verwijderen. Soms is een amputatie de enige oplossing. Aangezien de bacterie vaak al verder zit dan met het blote oog te zien valt, zijn vaak herhaalde operaties nodig eer het probleem definitief onder controle is. Jammer genoeg is het, zelfs met een snelle en agressieve behandeling, soms niet mogelijk om de patiënten nog te redden voor de bacterie te veel schade heeft aangebracht. Deze patiënten overlijden meestal ten gevolge van het algemeen orgaanfalen door de uitgebreide ontstekingsreactie, en niet ten gevolge van de infectie zelf.

Dit klinkt allemaal zeer onrustwekkend, maar er is geen reden om je veel zorgen te maken. Ieder van ons heeft streptokokken, en ieder van ons heeft regelmatig wondjes. De overgrote meerderheid van die wondjes geneest zonder problemen en de meeste wondjes die toch ontsteken, zijn heel banale zaken die niets te maken hebben met de vleesetende bacterie. Hoewel er meestal veel media-aandacht is voor gevallen van de vleesetende bacterie, gaat het om een zeer zeldzaam iets.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen