Waarom rekenen computers met nullen en enen?

Jasper, 16 jaar
12 maart 2008

Waarom gebruiken ze geen gewone getallen van 1 tot 10, maar een speciaal systeem?

Antwoord

Computers werken met het binaire stelsel, nullen en enen zoals je stelt. De reden dat computers met het binaire stelsel werken is, omdat het makkelijker gaat met de huidige elektronica technologie. Je kan computers gaan bouwen die met het decimaal stelsel werken, maar ze zouden erg duur zijn.

Die nullen en enen heten bits (Binary digITS), het zijn een soort schakelaars die aan of uit staan, een ja of een neen, een hoog of een laag, geladen of niet geladen. In een elektrisch circuit vertaalt zich dat in spanning of geen spanning. Wat nu een 0 of een 1 is, kan verschillen voor verschillende toestellen.

Je kan heel gemakkelijk meten of er ergens spanning is of niet, als je echter een schaal van 1 tot 10 gebruikt, is het veel moeilijker om een onderscheid te maken tussen bvb. 7 en 8. Het is alsof je moet antwoorden op de vraag: "Vond je het een leuke film ?". Als je mag antwoorden met ja of nee, is je keuze wellicht snel gemaakt. Als je moet antwoorden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 0 megaslecht en 10 keitof is, kan je wel eens gaan twijfelen en jouw interpretatie is ook moeilijker te vergelijken met die van iemand anders.

Wist je dat het woord bit reeds werd gebruikt in 1936 toen er enkel nog maar mechanische computers bestonden? Er werden toen geen spanningen gemeten, maar er werden wel ponskaarten gebruikt en er werd gekeken of er al dan niet een gaatje in de kaart was.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen