Is glas vloeibaar bij kamertemperatuur ???

Manu, 12 jaar
31 juli 2009

Ik heb gelezen in een boek (zie foto) dat glas vloeibaar is bij kamertemperatuur, ik vraag mij af of dat wel waar is.

Antwoord

Dag Manu

Dat is op het eerste zicht heel eenvoudig om op te antwoorden (glas is natuurlijk een vaste stof, is de eerste reactie), maar als je verder zoekt wordt het moeilijker.
Glas is bij kamertemperatuur een vaste stof, net zoals steen of ijzer of .... De vorm van vaste stoffen verandert niet (vanzelf). Dit komt doordat de deeltjes een vaste plaats hebben in een rooster, en de deeltjes kunnen niet zomaar verschuiven.
Vloeistoffen gedragen zich heel anders, ze hebben geen eigen vorm, je kan ze gieten. Dit komt omdat de deeltjes (moleculen) geen vaste plaats hebben maar vrij over en door elkaar kunnen bewegen. Daarom nemen ze ook de vorm aan van het recipiënt (het glas, de fles, ...) waar ze in zitten.
Sommige vloeistoffen zijn 'visceus' of stroperig. Olie en ook honing zijn daar voorbeelden van.
De meeste vaste stoffen smelten bij verwarmen, ze worden dan vloeibaar. Ijs wordt water, ijzer kan je zo vloeibaar maken en gieten, ...

Men dacht vroeger dat glas ook zo een heel stroperige vloeistof was, maar als je nu op Wikipedia (een internetencyclopedie) zoekt, beschouwen de wetenschappers glas nu als een vaste stof, die bij een bepaalde temperatuur vloeibaar wordt.

Het boek dat je leest ziet er wel erg spannend uit, veel plezier ermee!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen